I sommar blir det förbjudet att hyra privat semesterbostad i Palma, Mallorca.
I sommar blir det förbjudet att hyra privat semesterbostad i Palma, Mallorca.

Har du planerat hyra lägenhet via Airbnb på Mallorca i sommar? Då kan du få tänka om. Palma inför nu ett förbud mot privatuthyrning av semesterboenden.

Det svenska turistparadiset och Mallorcas huvudort Palma inför förbud mot privatuthyrning av semesterlägenheter från och med juli månad i år. Det skriver BBC. Borgmästaren i Palma på Mallorca, Spanien, har beslutat om ett förbud mot att lägenhetsägare inte längre får hyra ut sina bostäder till turister.

Förbudet är det första som Spanien inför av denna sort.

Beslutet kommer efter att lokalbefolkningen klagat på att turismen pressat upp hyrespriserna av korttidsuthyrningar, som gjorts via webbsajter och appar. Ett exempel på en sådan sajt är Airbnb, som används världen över. Hyrorna i Palma ska enligt uppgifter som BBC tagit del av, ökat med 40 procent sedan 2013.

LÄS MER: Så maxar du ledigheten 2018 – då ska du ta ut semestern

Irritationen har även förorsakats till följd av försämrade förhållanden i turisttäta stadsdelar på grund av mycket buller och dåligt beteende.

Enligt Palmas borgmästare, Antoni Noguera, kommer beslutet gälla från om med juli månad i år.

Palma har, likt många andra städer runtom i världen, sett en ökning av antalet besökare som delvis beror på uthyrningen av privata bostäder. Med det nya förbudet menar borgmästaren att Palma blir ett exempel för liknande städer som också ”lider av massturismen”.

– Palma är en bestämd och modig stad. Vi kom överens om detta förbud baserat på allmänhetens intresse och vi tror att det kommer att sätta en trend för andra städer som anser att det är viktigt att hitta en balans, säger borgmästare Antoni Noguera enligt BBC.

LÄS MER: Naturnära boenden trendar på Airbnb

Även Palmas chef för stadsplanering, José Hila, säger att hela Europa fått förändrade villkor genom den nya typen av privata erbjudanden.

– Alla europeiska städer förvandlades över en natt genom denna typ av erbjudande. Vi behöver viss ordning. Det kommer att bli semesteruthyrning i Palma, men bara där det måste finnas, säger José Hila.

Enligt spanska myndigheter har lägenheter som saknar rätt uthyrningstillstånd till turister ökat med 50 procent mellan 2015 och 2017. Förra året förbjöd Palma reklam för lägenheter som saknade tillstånd, inklusive rejäl böter för privatägare och appar som bröt mot reglerna. Även i Barcelona vidtogs liknande åtgärder.

82 miljoner utländska turister besökte Spanien under förra året, enligt BBC.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset