Peter Stormare och Johan Glans spelar huvudrollerna i "Swedish dicks". Pressbild.
Peter Stormare och Johan Glans spelar huvudrollerna i "Swedish dicks". Pressbild.

"Historieätarna", "I huvudet på Gunde Svan" och "Så mycket bättre" kommer tillbaka. Men det stora utropstecknet i hösttablån är all svensk komedi och drama – i princip samtliga kanaler satsar på egenproducerade serier.

Antalet svenska tv-serier ökar för varje säsong. De senaste åren har vi sett serieframgångar som "Gåsmamman", "Bron", "Solsidan" och "Modus" – och det kommer mer.

– Den ökade produktionen av svenska dramaserier är en naturlig utveckling efter att Netflix etablerat sig i Norden. De svenska tv-kanalerna måste göra innehåll med lokal förankring för att stå ut och kunna tävla om tittarnas intresse, säger Mattias Bergqvist, tv-kritiker på Expressen.

Det märks i hösttablån – den är fylld med svenska seriesatsningar som spänner över hela registret.

Keanu Reeves gästar

MTG:s strömningstjänst Viaplay storsatsar med komediserien "Swedish dicks" som handlar om två svenska privatdetektiver i Los Angeles. Huvudrollerna spelas av Peter Stormare och Johan Glans och i gästlistan återfinns bland andra "Matrix"-stjärnan Keanu Reeves.

– "Swedish dicks" är någonting du aldrig tidigare har sett, en perfekt mix av skratta-högt-stunder och dialoger med en mer seriös underton, har Peter Settman, "konceptuell regissör" för serien, berättat.

Internationell samproduktion

SVT bjuder i höst bland annat på thrillern "Midnattssol", som utspelas i Kiruna och handlar om en rad brutala mord. Den Måns Mårlind- och Björn Stein-regisserade serien är en påkostad internationell samproduktion – det märks i rollistan som bland annat innehåller den franska stjärnan Leïla Bekhti.

Peter Stormare är med på ett hörn även här precis som Gustaf Hammarsten och artisten Sofia Jannok.

– Det handlar väldigt mycket om kulturella skillnader och fördomar, sedan spetsas det till och det blir kniven mot strupen när de här fallen måste lösas, har Gustaf Hammarsten tidigare sagt.

Hantverkarkomedi

Övriga kanaler satsar också på egna produktioner. TV3 kommer senare i höst att sända den nordiska samproduktionen "Svartsjön" med Filip Berg och Valter Skarsgård i rollerna. TV4-gruppen satsar bland annat på hantverkarkomedin "Jävla klåpare", som ska sändas i TV12, och sjukhusdramat "Syrror" som handlar om fyra sjuksköterskor på en akutmottagning i Stockholm.

– Sjuksköterskorna är de som är närmast patienterna fysiskt. Det gör att det blir en värme i serien, har Tanja Lorentzon, som spelar en av huvudrollerna, tidigare berättat.

Senare i höst kommer också "Gåsmamman" tillbaka med en andra säsong på C More.

Ulrika Malm/SVT
"Midnattssol" är en internationell samproduktion med bland andra Peter Stormare, Leïla Bekhti och Gustaf Hammarsten i rollerna. Pressbild.
Linus Hallsenius
"Syrror" utspelas på ett sjukhus. I rollerna syns bland andra Tanja Lorentzon, Celie Sparre, Marall Nasiri och Jeanette Holmgren. Pressbild.
C More
Alexandra Rapaport spelar huvudrollen i "Gåsmamman". Säsong två har premiär 24 november på C More. Pressbild.
Saeed Adyani/Netflix
"Gilmore Girls" har efter närmare tio års uppehåll kommit tillbaka. Pressbild.
Magnus Ragnvid/Kanal 5
Christine Meltzer och Carina Berg leder Kristallengalan där Sveriges bästa tv ska utses den 4 september. Pressbild.
Rich Fury/AP
Gaby Hoffman, Jay Duplass and Amy Landecker har tre av huvudrollerna i tv-serien "Transparent" vars tredje säsong har premiär 24 september på Viaplay.
HBO
Evan Rachel Wood spelar en av huvudrollerna i HBO:s storsatsning "Westworld". Pressbild
Maja Suslin/TT
David Hellenius pratshow "Hellenius hörna" gästas av bland andra Miriam Bryant i höst. Arkivbild.
Juan Pablo Gutierrez/Netflix
Narcos får en andra och avslutande säsong. Den här gången tar historien vid när Pablo Escobar rymmer från fängelse. Pressbild.
SVT
Erik Haag och Lotta Lundgren är tillbaka med en ny säsong av "Historieätarna". Pressbild.
HBO
Sarah Jessica Parker blev en megastjärna när hon medverkade i HBO-serien "Sex and the city". Nu är hon tillbaka på kanalen med "Divorce" som har premiär 10 oktober. Pressbild.
Kanal 5
Filip och Fredrik är dubbelt aktuella i höst med "Jorden runt på sex steg" och "Breaking news". Pressbild.
Magnus Ragnvid/Kanal 5
Artisten Pernilla Wahlgrens liv blir realityserie i "Wahlgrens värld". Pressbild.
Cameron Bertron/HBO
Det började som en webbserie om en droglangare som sålde gräs i New York och alla människor som köpte av honom. Nu är det en serie på HBO med sex nya avsnitt. Pressbild.
Erik Nylander/TT
Linda Lindorff hjälper lantbrukare att hitta kärleken i "Bonde söker fru". Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset