Det lilla flygplanet Lilium kan lyfta och landa på en parkeringsplats eller vanligt gräsmatta. Nu satsar Skypegrundaren Niklas Zennström 100 miljoner kronor på tekniken.

Det som gör flygplanet Lilium unikt är inte att det är eldrivet utan att det också kan starta och landa vertikalt. Det räcker med en yta på 15 gånger 15 meter, vilket gör att det skulle gå att lyfta med planet från den egna gräsmattan, skriver Ny Teknik.

Och svenska IT-miljardären Niklas Zennström verkar ha fastnat för tekniken, liksom den europeiska rymdmyndigheten ESA, som är med och utvecklar planet. Zennström investerar, via sitt riskkapitalbolag Atomico, drygt 100 miljoner kronor i Lilium Aviation.

– Vad vi gillar med bolaget är deras skalbara designkoncept. Det är enklare att börja i liten skala, och sedan växa, säger Niklas Zennström till sajten TechCrunch.

Flygande bilar har varit en fantasi för många teknikälskare sedan länge och är populära inom science fiction. Metro har bland annat skrivit om Aeromobil och Terrafugia.

Lilium Aviation startade så sent som 2015 och deras eldrivna flygplan kommer att åka i 250–300 kilometer i timmen. Det beräknas få en räckvidd på 300 kilometer och kommer att testflygas nästa år.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om teknik