Svenska soldater hyllar det uppmärksammade budskapet "Jiddrar du så dör du" i en grupp på Facebook och vill beställa ett tygmärke med texten. – Personligen ser jag inga problem med det, säger en av soldaterna.

Några av kommentarerna i den stängda gruppen.

Alla är inte lika kritiska mot att en polis bar en t-shirt med texten "Jiddrar du så dör du" under en insats i Jakobsberg norr om Stockholm. I en stängd grupp på Facebook skriver flera personer som arbetar inom Försvarsmakten att de är intresserade av att beställa ett tygmärke med texten.

►LÄS MER: Piketpolisens tröja: ”Jiddrar du så dör du”

En officer vid ett kompani i norra Sverige skriver att han är "jävligt sugen" på att beställa, att han borde bära märket under den kommande militärövningen Artic Challenge Exercise, men att han vill veta priset innan. När Metro kontaktar honom svarar han "ingen kommentar" på frågor om han tycker att det är lämpligt att bära märket. En annan soldat som poserar på bilder från en tjänstgöring i Afghanistan skriver: "Tack, men nej tack!" om att svara på Metros frågor.

En soldat vid Livgardet i Stockholm, som också tjänstgjort i Afghanistan berättar först när Metro kontaktar honom att han vill beställa sex tygmärken till vänner inom polisen, men att han inte tänker bära märket själv.

►LÄS MER: Polisman ångrar sitt tröjval

"Personligen ser jag inga problem med det då de inte alls är tänkta att bäras inom tjänsten eller till uniform. Utan mer som en kul grej för att håna internt", skriver soldaten i en kommentar till Metro.

"Debatten i tidningen visar som vanligt hur nyhetsfattigt vi har det i Sverige. Man väljer att fokusera på en t-shirt istället för det fantastiska jobbet alla inom piketen gör." Senare avslutas konversationen med att soldaten skriver att han trots allt inte vill medverka till artikeln.

Försvarsmakten tycker att agerandet är olämpligt?

"Självklart gör dem det. De är en statlig myndighet. Konstigt vore det ju annars", skriver soldaten.

Försvarsmakten: Strider mot vår värdegrund

Försvarsmaktens presschef Philip Simon säger att soldaternas beteende inte är förenligt med Försvarsmaktens värdegrund om alla människors lika värde, samt främjandet av demokrati och mänskliga rättigheter.

– Att ha dem på uniformen är inte aktuellt, och har man dem på sina civila kläder och är försvarsmaktsanställd, då tycker jag att det är olämpligt, säger han.

Enligt Philip Simon befinner sig tygmärket i en gråzon eftersom Försvarsmakten inte har några regler för vad de anställda gör efter arbetstid.

– Vi reglerar inte vad folk bär för kläder på fritiden. Däremot om det uppfattas att man gör någonting på fritiden som kan påverka förtroendet för försvarsmakten som arbetsgivare, då måste vi titta på det, men det kan vi först göra när det kommer till vår kännedom.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset