Svenska Theresia Ginés var på plats i Christchurch när terrorattacken ägde rum.
Svenska Theresia Ginés var på plats i Christchurch när terrorattacken ägde rum.

Terrorattacken mot moskéerna i Christchurch har chockat den nya zeeländska staden. En av de som befann sig i staden var svenska Theresia Ginés, som fick hjälpa rädda turister på hotellet där hon jobbar. "Ingen trodde att något sådant här skulle kunna hända i Christchurch, säger hon".

Det var under fredagseftermiddagen, lokal tid, som rapporterna om skottlossning i Christchurch i Nya Zeeland började strömma in. Skjutningarna ägde rum vid två moskéer i staden, och minst 49 personer ska ha dödats i samband med vad som beskrivs som en terrorattack.

På ett hotell i närheten jobbar svenska Theresia Ginés. Hon berättar att hon inte hörde skotten, men att hon tillsammans med sina kollegor fick hantera kaoset som sedan uppstod.

– Vi fick höra om skottlossningen på nyheterna men inledningsvis fick vi inte speciellt mycket information, vilket bidrog till att panik började spridas. Alla blev rädda och rusade iväg för att hämta sina barn på skolorna, men de hade ju stängts ner av säkerhetsskäl, säger Theresia Ginés.

LÄS MER: Terrorattacken i Nya Zeeland – det här vet vi

”Kunde inte ha föreställt sig en terrorattack i Christchurch”

Chocken över att en så omfattande terrorattack kunde äga rum i ”lilla Christchurch” hade inte lagt sig under kvällen, lokal tid.

– Alla här blev tagna på sängen. Om man tittar på alla andra storstäder som har drabbats av terrordåd så är ju Christchurch det sista stället man förväntar sig att en attack ska äga rum, säger hon och fortsätter att berätta om dagen.

– Jag fick stanna på jobbet hela dagen eftersom våra kollegor inte kom iväg till jobbet. Där fick jag ta hand om uppskrämda turister som, precis som vi, inte kunde ha föreställt sig att vara med om en terrorattack i Christchurch, säger Theresia Ginés.

LÄS MER: Terrorist uppmanade till att följda Pewdiepie

Christchurch är helt öde

Senare under kvällen kunde Theresia till slut ta sig hem efter att tumultet i staden ebbat ur.

Hon berättar att staden under kvällen var helt öde, och att alla har tagit sig hem för att söka skydd inomhus.

– Tidigare kände jag mig mer säker i Christchurch än i svenska städer som Stockholm och Göteborg. Nu känner jag mig inte säker längre. Det låter på nyheterna som att det var flera gärningsmän, det tyder på att det finns utbredd extremism även i Christchurch. Man känner sig inte välkommen i staden längre, säger Theresia Ginés.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset