Vincent som nyfödd, bilden togs av nyhetsbyrån AP som fick en första anonym intervju med familjen.
Vincent som nyfödd, bilden togs av nyhetsbyrån AP som fick en första anonym intervju med familjen.

Vincent är något alldeles extra. Inte bara för hans föräldrar utan i hela världen. Han är den första i världen som har vuxit från embryo till barn i en transplanterad livmoder. I en exklusiv intervju för DI Weekend berättar hans föräldrar sin sons historia.

DI Weekend
Vincents föräldrar berättar om hur han kom till genom livmodertransplantationen i veckans nummer av DI Weekend

Vincent, 1, blev en världsnyhet när han föddes den 4 september förra året. Han är världens första barn som blivit till i en transplanterad livmoder. Hans föräldrar Malin Stenberg och Claes Nilsson berättar om sin son i en exklusiv intervju för DI Weekend.

Malin Stenberg föddes utan en livmoder. När hon var i 30-årsåldern började hon förlika sig med tanken på att leva ett liv utan barn.
Men så träffade hon Claes Nilsson som längtade efter barn. Och de bestämde sig för att det hela var något som gick att lösa. De började fundera kring att anlita en surrogatmamma, något som är tillåtet i USA och Indien.

LÄS MER: Hon födde bebis - ur sin mammas livmoder

Men via en artikel i Göteborgs Posten höra talas om försök kring livmoderstransplantationer. Tidigare hade det bara gjorts på på djur, men forskarteamet var redo att transplantera kvinnor på Sahlgrenska sjukhuset. Malin Stenberg gick på ett informationsmöte om operationen.

– Men jag upplevde det bara som brus. Helt plötsligt kunde det omöjliga bli omöjligt. De ansökte om transplantation, fick ja och började söka efter en donator. Malin Stenbergs mamma hade fel blodgrupp, hennes systrar var i barnafödande ålder. Vännerna hade fel blodgrupp eller vågade inte. I stället blev det mamman till Claes Nilssons bästa kompis som blev deras donator:

– Jag har aldrig sett det som en uppoffring. Jag kände att om jag kan göra detta för Claes och Malin så gör jag det gärna, och jag behöver den inte längre, säger Ewa Rosén.

► LÄS MER: Eva, 44 skulle föda barn då sprack livmodern

Efter flera hormonbehandlingar fryste Malin och Claes in elva befruktade ägg. Livmoderstransplantationen skedde i februari 2013. På grund av risken för avstötning måste livmodern sitta inne i ett år innan den kan befruktas. I februari 2014 sattes det första embryot in. På ett återbesök på sjukhuset två veckor efter kom beskedet: De var första familjen som väntade barn med en transplanterad livmoder. De var rädda för missfall men graviditeten fortlöpte väl fram till vecka 31.

► LÄS MER: Kvinna som saknade livmoder födde tvillingar

Då drabbades Malin av havandeskapsförgiftning och fick förlösas med kejsarsnitt. Vincent var helt normal vid födseln. Efter ett par dagar på neonatalavdelningen kunde de åka hem som vilken familj som helst. De tog sedan beslutet att operera ut livmodern på grund av risken för att en havandeskapsförgiftning skulle inträffa igen om de försökte igen.

– Det vi längtat och strävat efter hade blivit verklighet. Varför gapa efter mer?, säger Malin Stenbeg.

Läs hela intervjun här i DI Weekend.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset