Svenska äldre och deras anhöriga blir allt mer nöjda med äldreomsorgen. När Socialstyrelsen frågade 2010 var det fler än tidigare som tyckte att de har inflytande, som uppskattade den sociala samvaron och omvårdnadens omfattning och utförande. Särskilt nöjda var de med tryggheten 
i boendet och medicinering, såromläggning och rehabilitering. Tusentals hårt arbetande gör varje dag allt för en god och värdig ålderdom.

Det är en sanning som inte ska tappas bort i den befogade ilskan över den skandalösa och cyniska vanvård som nyligen har avslöjats på flera äldreboenden. Vi har hört plågsamma skildringar om gamla som lämnats utan uppsyn, om smuts, brist på tvål och toapapper och om blöjor som bara byts när de är överfulla.

Många vill göra politiska poänger på att det var privata, vinstdrivande bolag den här gången. Men då får de vara konsekventa och göra en poäng alla gånger det rör kommunala äldreboenden. Vinstbegär har uppenbarligen fått några att ta en brutal genväg, men det får de flesta att inse att kunden alltid har rätt. När Aftonbladet med hjälp av Socialstyrelsens uppgifter gjorde en lista på landets 20 sämsta äldreboenden fanns inte ett enda privat med.

De uppgifterna är emellertid djupt bristfälliga, och det är det verkliga problemet. Vilken koll har egentligen den offentliga apparat som tar våra pengar och köper äldrevård för den? Ibland verkar de göra som pappan till min barndomskamrat, när denne önskade sig skivor. Pappan gick då ut och köpte skivor ur reabacken, oavsett hur dåliga de var. I många delar av landet får äldre inte välja bort dålig omsorg, på ännu fler vet de inte att de får det. 

Under hela förra året kom det bara in tio anmälningar till Socialstyrelsen om vanvård. Det beror inte på att allt är bra. Det beror på att en anmälning inte får vara anonym och att den ska lämnas direkt till verksamhetschefen. I ett land där vi inte ens vågar knacka på när någons fest är för högljudd, utan hellre lämnar en anonym lapp i brevlådan, håller det många tillbaka. Sedan ska chefen utreda sig själv och bara om hon själv kommer fram till att det finns problem ska hon höra av sig till Socialstyrelsen. Det är inte Wikileaks direkt.

+ Köln, den varma, vänliga tyska stad som har flest barer.
 
Har vi börjat utvisa iranska medborgare till Irak nu?
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset