Många dricker mer och oftare under semestern. För en liten del kan förändrade alkoholvanor leda till allvarliga problem och beroende av alkohol. 
Många dricker mer och oftare under semestern. För en liten del kan förändrade alkoholvanor leda till allvarliga problem och beroende av alkohol. 

Svenskarnas alkoholintag ökar under sommaren. Siffror från IQ visar att semesterdrickandet leder till en ökad oro kring det egna drickandet. För vissa kan ändrade vanor leda till allvarliga problem.

Grillkvällar, utlandsresor och fester. Sommaren erbjuder många möjligheter för den som vill ha en ursäkt att korka upp. Fler än hälften av svenskarna uppger att de under sommarens semester dricker mer och oftare än annars.

Siffror som IQ, ett dotterbolag till Systembolaget, tagit fram för TT:s räkning indikerar att många upplever drickandet under sommaren som problematiskt.

– Vi ser att i augusti är det väldigt många fler som känner oro över hur de dricker. Det är kanske inte så konstigt för vi vet att det dricks mer under sommaren, säger Juan-Pablo Roa, vd för IQ.

Stor ökning

Under juni och juli angav 23 procent av de svarande i IQ:s webbtest Alkoholprofilen att deras drickande gett upphov till dåligt samvete eller skuldkänslor. Hittills under augusti månad är motsvarande siffra 35 procent.

– Det bekräftar de aningar vi har. Semestern är den månad då man dricker mest och det förändrade beteendet kan för vissa bli det som gör att bägaren rinner över och man får allvarliga problem, säger Sven Andréasson, alkoholläkare och professor i socialmedicin vid Karolinska institutet.

De allra flesta klarar att återgå till normala alkoholvanor när semestern är över, men för en liten del är det svårt att bryta mönstret. Ofta handlar det om personer som sedan tidigare befinner sig i riskzonen.

– Det tydligaste tecknet på att drickandet har blivit ett problem är att man själv känner att man har förlorat kontrollen, säger Sven Andréasson.

Sätta gränser

För den som är orolig över att drickande har gått över styr har han ett handfast råd:

– Ta kommando. Man vet kanske att man klarar av att dricka tre öl på fredagen och fyra på lördagen, men sedan inget mer. Det gäller att sätta gränser och följa dem. Kan man inte det så bör man söka hjälp, hos en vän eller släkting, eller professionellt.

Junge, Heiko
Under sommarsemestern ökar svenskarna sitt drickande. Ett faktum som för vissa kan leda till problem med alkoholen. Arkivbild.
Marcus Ericsson/TT
Ett ökat drickande under semestern kan för vissa innebära risk för att hamna i ett beroende. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset