Mindre än hälften av svenskarna koll på vilka däckregler som gäller enligt en undersökning som däckföretaget Pirelli. Arkivbild.
Mindre än hälften av svenskarna koll på vilka däckregler som gäller enligt en undersökning som däckföretaget Pirelli. Arkivbild.

I december är det åter igen dags att byta till vinterdäck på bilen. Men enligt en undersökning som däckföretaget Pirelli låtit göra har mindre än hälften av svenskarna koll på vilka regler som gäller.

►LÄS MER:  Dags att byta till vinterdäck – så gör du

En av fem uppgav i undersökningen att det fortsatt kört med sommardäck under perioden 1 december till 31 mars. Trots att det är lag på att köra med vinterdäck när det råder vinterunderlag.

Endast 41 procent av de tillfrågade visste att vinterdäckets mönsterdjup måste vara minst tre millimeter och 51 procent erkände att de någon gång kört med för lågt mönsterdjup.

Sämst koll har bilägarna i Stockholm och mellersta Norrland visar undersökningen. Där lyckades endast 31 procent svara rätt, medan i Sydsverige och norra Mellansverige prickade 51 procent rätt, vilket är det bästa resultatet i landet.

Främsta skälet till att kontrollera mönsterdjup är säkerheten, tätt följt av hänsyn till att följa lagen uppgav deltagarna.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset