Maddy Savage, redaktör på The Local och tidigare BBC-journalist, förälskade sig i Sverige när hon skulle rapportera om Englands före detta förbundskapten Sven-Göran Erikssons hemstad Torsby 2006. 2014 flyttade hon hit.
Maddy Savage, redaktör på The Local och tidigare BBC-journalist, förälskade sig i Sverige när hon skulle rapportera om Englands före detta förbundskapten Sven-Göran Erikssons hemstad Torsby 2006. 2014 flyttade hon hit.

Hur framstår egentligen Sverige för utlänningar som bor här? Bra på många vis, men bristen på social förmåga får er att framstå som otrevliga, skriver brittiska Maddy Savage, redaktör på tidningen The Local.

"Varför i hela världen valde du Stockholm framför London?”. Frågan, som många svenskar ställer till mig, visar på vad jag gillar mest med det här landet; er ödmjukhet.

Att jag har valt att flytta till en stad som är kallare, mörkare och där ölen kostar dubbelt så mycket förbluffar. Men för mig framstår det som småsaker jämfört med allt fantastiskt som ni svenskar skulle kunna skryta mycket mer om.

Ni har underbara skogar, parker och sjöar. Stockholm är en av världens renaste och grönaste huvudstäder. Att bo i en stad där jag kan promenera hem från jobbet längs vattnet istället för att ta en fullsmockad tunnelbana är fantastiskt. 

Er prioritering av fritid och välmående är uppfriskande. Jag uppmanas att ta tillvara på min ledighet – på ett svenskt vis. Uttrycket "work life balance" är en svordom på flera brittiska företag – särskilt i London – där det ofta finns en outtalad tävling om vem som lämnar kontoret sist varje kväll.

Sen har vi Sveriges världsberömda jämställdhet. Jag blir fortfarande överraskad när jag ser damfotboll som första inslag i sportnyheterna och är stolt över att bo i ett land där det finns fyra kvinnliga partiledare i riksdagen. Det är fortfarande en bit kvar när det gäller löner och styrelser, men politikerna tycks jobba på det. 

Kvinnor har också större frihet när det kommer till kärlekslivet. Här är det inte lika tabulagt att hoppa i säng med någon på första dejten. När jag frågade en svensk killkompis angående detta så svarade han: "Hur kan vi döma tjejer som beter sig på samma sätt som oss? Alla blir lite ensamma då och då."

Så vad suger med Sverige då? Jo, svenskar är varma och underbara vänner – när man har lärt känna dem – men ni är inte alltid så bra som främlingar.

Jag vet inte hur många gånger som dörren har stängts i ansiktet på mig. Ingen har någonsin erbjudit sig att hjälpa mig med en tung väska uppför trapporna (sju personer erbjöd sig senast jag var i London). Jag får sällan mer än ett "hej" från mina grannar. Ett besök på Ica kan ske i total tystnad.

En del säger att det här beror på självständighet, en önskan om att inte få någon att känna sig obekväm eller klimatet. "Varför småprata på gatan när du håller på att frysa arslet av dig?", sade en svensk.

Jag är ledsen, Sverige, men oavsett skälet så får er brist på social förmåga er att framstå som otrevliga för många utlänningar. Jag ska inte debattera landets invandringspolitik här, men jag är ganska säker på att det inte hjälper nykomlingar att bli integrerade i samhället. Ja, det och att ni envisas med att svara på engelska när vi försöker tala ert språk.

Det finns en sista grej också. Kommer ni ihåg kylan som jag nämnde tidigare? Jag kan hantera den och jag älskar snön. Men bristen på ljus? Att överleva en av de mörkaste novembermånaderna i Sveriges historia var ett helvete.

"Du har två val", rådde en annan utlandsboende mig. "Hitta en "sambo" för att hjälpa dig igenom nästa vinter, eller gör som svenskarna – boka ett flyg till Thailand!”.

Maddy Savage, redaktör på The Local

Här kan du läsa The Locals engelska version av Maddy Savages text!

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset