400 000 hushåll i Sverige uppger att de inte äger någon tv. Samtidigt har Radiotjänst i Kiruna krav hos kronofogden på svindlande 1,2 miljarder kronor där drygt 100 000 tv-tittare en gång anmält tv-innehav, men nu inte betalar.
– Man hävdar att man inte har någon tv fast man har det, säger Lars Lindberg, vd på Radiotjänst.
– Där bedriver vi en aktiv kampanj med att knacka dörr och får ständigt in nya licensbetalare.

FINANSIERAR PUBLIC SERVICE
På Radiotjänst i Kiruna får man årligen in 6,7 miljarder kronor i licensavgifter. Dessa går till finansiering av program i SVT, Sveriges Radio och Utbildningsradion. Genom att komma åt fuskare och de människor som låter bli att betala sina räkningar som gått till kronofogden, skulle summan kunna bli ännu högre – uppåt en miljard kronor till.  

ÖKA KUNSKAPEN
För att komma tillrätta med de båda problemen har Radiotjänst och kronofogdemyndigheten nu tagit fram ett gemensamt informationsmaterial i form av en broschyr. Tanken är att  öka kunskapen om vad som gäller för betalning av tv-avgiften. Detta ska leda till att färre hamnar hos kronofogden på grund av obetalda tv-avgifter.
– Tyvärr så ackumuleras de här skulderna under flera år och ofta är skulden till oss inte den enda man har när man hamnar hos kronofogden.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset