Många anser att kött påverkar miljön negativt men få tänker minska sin konsumtion.

Urban Brådhe

– Jag har inte reflekterat över att kött inte är bra för miljön. Jag skulle inte kunna tänka mig att sluta med kött,men kanske minska konsumtionen. Tillsatser gillar jag inte men det är svårt att komma undan, säger Emelie Holst, 34, på Södermalm.

Endast 18 procent av svenskarna har för avsikt att dra ner på sin köttkonsumtion trots att många vet att den har en negativ påverkan på miljön. Det visar en undersökning gjord av Yougov som handlar om svenskarnas inställning till mat och hälsa.

Köttfrågan är inte den enda som tyder på att svenskarna inte lever som de lär. Tillsatser i mat oroar konsumenterna men samtidigt ökar acceptansen.

Drygt 6 av 10 förstår varför tillsatser används och drygt 4 av 10 håller med om att de är nödvändiga i vissa typer av livsmedel.
– Det är glädjande att fler förstår att vissa tillsatser är nödvändiga, som de för hållbarhet. Tar vi bort dem så kommer andra problem. Man måste skilja på tillsatser. Konserveringsmedel är något vi behöver och färgämnen är onödiga, om vi ska generalisera, säger Karolin Bergman, projektledare och dietist på Livsmedelssverige.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset