Det finns en hel del att störa sig på hos den man är tillsammans med. Familjerådgivaren Lena Cronqvist berättar vad du ska göra om du känner dig irriterad på din partner.
Det finns en hel del att störa sig på hos den man är tillsammans med. Familjerådgivaren Lena Cronqvist berättar vad du ska göra om du känner dig irriterad på din partner.

Ni tittar på film tillsammans, men din partner verkar vara mer intresserad av mobilen. Och vid matbordet retar hans eller hennes smackande gallfeber på dig. Det finns många saker man kan störa sig på i en relation. Men vad ska man göra åt irritationen? Metro frågade en relationsexpert.

Enligt en ny undersökning som Yougov gjort på uppdrag av Metro är ett överdrivet mobilanvändande det vi stör oss mest på hos en partner. 16 procent av både männen och kvinnorna uppgav detta som det de retar sig mest på.

LÄS MER: Relationsexperten: Så vet du om du är i ett osunt förhållande

– Om man stör sig på något är det jätteviktigt att man tar upp det så fort som möjligt med sin partner, säger familjerådgivaren Lena Cronqvist.

Många tycker säkert det känns jobbigt att berätta om något som irriterar en hos den man är tillsammans med. Men att gå runt och låtsas som ingenting kan få förödande konsekvenser, menar Lena Cronqvist.

– I längden går det inte att dölja hur man känner. Kroppsspråket kommer avslöja att det är något som inte står rätt till, även om man påstår att allt är som det ska.

– Att hålla inne med det kan istället få ens partner att börja fantisera ihop varför man beter sig konstigt. I värsta fall kanske han eller hon börjar misstänka otrohet.

Att irritera sig på att ens partner använder mobilen för mycket är ett vardagsproblem som inte behöver vara så svårt att prata om. Men det finns också mer känsliga frågor. Sex är ett laddat område för många. Endast sex procent av kvinnorna i undersökningen uppger att de störde sig på att partnern inte ville ha sex tillräckligt ofta. Samma siffra för männen ligger på 16 procent. Skillnader i sexlust är ett vanligt problem bland par, berättar Lena Cronqvist.

Om man känner att det är svårt att diskutera saker man stör sig på kan det vara en god idé att vända sig till en terapeut.

– Det är inte ovanligt att man väntar med att söka hjälp tills allt känns så hopplöst att man är på väg att göra slut. Egentligen bör man söka hjälp så fort som möjligt. Ofta behöver man kanske bara ett eller två samtal för att reda ut problemet.

LÄS MER: Parterapeuten: Här är felen vi gör i relationen

Lena Cronqvists tre bästa tips till den som stör sig:

1. Ta upp vad du känner, låt det inte ligga och gro inom dig. Då riskerar det att bli värre.

2. Om ni har svårt att prata om det tillsammans, sök hjälp hos exempelvis en terapeut.

3. Om din partner tar upp något hos dig som han eller hon stör sig på, var beredd att lyssna och fundera på det som sägs.

Hela listan: det här stör vi oss på hos vår partner

Så här många procent av de tillfrågade instämmer i följande alternativ:

Använder mobilen för mycket: 16 procent

Snarkar: 15 procent

Bidrar för lite till gemensamma sysslor: 11 procent

Är negativ: 11 procent

Vill ha sex för sällan: 11 procent

Har en ohälsosam livsstil: 7 procent

Ger skuldkänslor: 7 procent

Är kontrollerande: 6 procent

Tillbringar för lite tid med sina vänner: 6 procent

Dricker för mycket: 5 procent

Rapar och/eller fiser framför mig: 5 procent

Jobbar för mycket: 5 procent

Röker: 4 procent

Snusar: 4 procent

Dålig hygien: 3 procent

Spelar för mycket: 3 procent

Vill ha sex för ofta: 3 procent

Svär för mycket: 3 procent

Flirtar med andra: 2 procent

Är alldeles för hälsosam: 1 procent

Tillbringar för mycket tid med sina vänner: 1 procent

Annat: 8 procent

Vet ej: 4 procent

Jag stör mig inte på något: 37 procent

Undersökningen är genomförd av Yougov under perioden 12-16 januari 2017. Sammanlagt har 1 529 intervjuer genomförts via Yougovs panel med män och kvinnor 18-74 år.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Relationer