Att blancolånen har skjutit i höjden kan sannolikt bero på att allt fler lånar för att ha råd med kontantinsatsen, enligt Ingela Gabrielsson.
Att blancolånen har skjutit i höjden kan sannolikt bero på att allt fler lånar för att ha råd med kontantinsatsen, enligt Ingela Gabrielsson.

Tillväxttakten för blancolån nådde under sommaren den högsta nivån sedan före finanskrisen 2008. Enligt experter kan det bero på att fler lånar för att ha råd med kontantinsatsen. ”Det går helt emot syftet med de stramare bolånereglerna, som var att vi inte skulle bli högt belånade”, säger privatekonomen Ingela Gabrielsson.

I juni i år var tillväxttakten för konsumtionslån, eller blancolån, 9,4 procent, enligt siffror från SCB. Det är den högsta nivån sedan före finanskrisen 2008.

Flera experter menar att förklaringen till det kan vara att allt fler lånar för att ha råd med kontantinsatsen till bostaden. Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea, delar den bilden.

– Det är det första jag tänker på, i och med att man höjt kraven på bolånen. Ett blancolån är lättillgängligt, så man kan tycka att det är en smidig lösning för stunden, säger hon till Metro.

LÄS MER: Konsumtionslån ökar snabbare än bolån

Det var förra året som Finansinspektionen införde de stramare bolånereglerna, som innebar strängare amorteringsregler och ett bolånetak – att ditt bolån inte får vara högre än 85 procent av bostadens värde.

Är det en bra lösning att ta ett blancolån för att ha råd med de sista 15 procenten?

 – Nej, det tycker jag inte. Det går helt emot syftet med de nya reglerna, som var att vi inte skulle bli högt belånade utan ha en bättre ekonomi för att kunna hantera räntehöjningar. Man sätter sig i en jobbig sits, blancolånen är ju mycket dyrare att betala av än ett bolån, säger Ingela Gabrielsson och fortsätter:

– Om du vet att du kan lösa bort lånet om ett halvår är det inga problem, då fungerar det som en tillfällig lösning. Men så tror jag inte att det ser ut för de allra flesta, utan det blir något som man får släpa på ihop med andra utgifter. Man ska ju inte bara ha råd att bo, man ska ha råd att leva också.

I stället tycker Ingela Gabrielsson att du som kund ska höja blicken och fundera på andra bostäder och områden att bosätta dig – där du inte behöver låna kontantinsatsen.

Men att tillväxttakten för blancolån inte har varit högre sedan strax före finanskrisen behöver nödvändigtvis inte vara något att oroa sig över.

– Inte så länge Sverige går så bra ekonomiskt som det gör nu, där de allra flesta har jobb och boräntorna är låga. Men alla måste ha ansvar för sin egen ekonomi, och ansvara för att betala sina skulder, säger Ingela Gabrielsson.

LÄS MER: Experterna reder ut: Så sparar du bäst åt dina barn

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om bolån ekonomi