Arne Lowden forskar om dygnsrytm. Vi behöver vintertidens morgonljus, anser han.
Arne Lowden forskar om dygnsrytm. Vi behöver vintertidens morgonljus, anser han.

Natten mellan lördag och söndag ställs klockan om till vintertid. Men omställningen är omdiskuterad och bara en av fem svenskar tycker att vi ska behålla den. De flesta vill ha sommartid året om, visar en ny undersökning. 

EU-kommissionen har efter ett rungande nej i en enkät tidigare i år öppnat för att avskaffa det nuvarande systemet med skifte mellan vinter- och sommartid. Enkäten besvarades av 4,6 miljoner EU-medborgare, och hela 84 procent ville avskaffa tidsomställningen. Nu ska länderna i unionen försöka förhandla fram ett nytt system.

Svenska regeringen tillsatte i våras en utredning som ska kartlägga effekter av tidsomställningen inom bland annat folkhälsan, jordbruket, energi, transporter, fritidsverksamhet och turism. En rad myndigheter kommer att hjälpa Statskontoret med kartläggningen, som ska vara färdig den 22 november.

Kan ändras nästa år

I december ska så EU-ländernas berörda ministrar diskutera frågan. Kommer de överens kanske tidsomställningen avskaffas redan nästa år. Frågan är nu om det ska bli permanent sommartid eller vintertid.

LÄS MER:Nytt förslag från EU-kommissionen bäddar för evig sommartid

Metro har låtit opinionsmätningsföretaget Yougov ställa frågan om sommar- eller vintertid. Här är svaret tydligt:

  • 42 procent vill ha ständig sommartid.
  • 24 procent vill ha ständig vintertid.
  • 18 procent vill behålla nuvarande system, med byten två gånger om året.
  • 16 procent svarar vet ej.

Docent Arne Lowden vid Stressforskningsinstitutet på Stockholms universitet har forskat om dygnsrytmer, ljusbeteende och sömn. Han blir inte förvånad över att så många vill ha ständig sommartid.

– De flesta har upptäckt att det finns fördelar med övergångar till sommartid. Jag tycker också det är trevligt att det blir ljusare på vårkvällarna. Men att leva med sommartid på vintern är en helt annan sak.

Skadligt för folkhälsan

Arne Lowden anser att ständig sommartid skulle vara skadligt för folkhälsan.

– Det är väldigt viktigt med dagsljus på morgonen under vinterhalvåret. Det talar om för hjärnan att nu har dagen börjat. Ljuset dämpar dels melatoninpåslaget, som är ett mörkerhormon som du har haft under natten. Det påverkar även kortisolrytmen, som också är en del av dygnsrytmen.

Problemen som många får på vintern med trötthet, depressioner och sömnproblem beror enligt forskningen på för lite morgonljus.

– Man behöver dygnsrytmisk stimulans på morgonen. Allt dagsljus före klockan 10 är bra för oss, förklarar Arne Lowden.

Detta kan inte kompenseras med att den ständiga sommartiden kan ge lite mer ljusa timmar på eftermiddagen.

– Allt annat ljus vi får under dagen bara manifesterar den rytm vi redan har.

Problemet förvärras av att blåljus på kvällen, från dator- och mobilskärmar, senarelägger rytmen ytterligare.

LÄS MER: Forskarens varning: Samhällets sömnbrist är ett dödligt hot

Arne Lowden tycker det är bekymmersamt att många drar sig för att gå ut på morgonen. Särskilt yngre, som har allt större problem med ohälsa.

– De har gått in i det vi kallar 24-timmarssamhället, och är mer sårbara.

Hälsoforskare eniga

Arne Lowden och hans kolleger har gett sin syn på tidsomställningen till utredarna på Statskontoret.

– Från vårt håll är det helt klart. Ska vi ha en permanent lösning så får det bli normaltid, det vi nu kallar vintertid. Folkhälsomyndigheten och andra remissinstanser som jobbar med hälsa kommer att säga samma sak, tror jag.

– Men politikerna kommer att strunta i det, säger en pessimistisk Arne Lowden och befarar att makthavarna väljer att gå folkviljan till mötes och permanenta sommartiden.

Han tror inte att diskussionerna på EU-nivå kommer att förändra saken.

– Politikerna i Europa tänker på sina väljare, och glömmer att vi i Skandinavien har en väldigt speciell situation. Bibehållen sommartid gör att vi får mycket mindre ljus på morgnarna än i andra länder.

LÄS MER: Finland vill slopa sommartiden – lyfter fram hälsoskäl

 

Glöm inte ställa om klockorna!

Sommartiden infördes i Sverige 1980 och blev obligatorisk inom EU 1996.

I helgen, natten mellan lördag och söndag, ska klockan vridas tillbaka en timme och vi får en sovmorgon.

Nackdelen är att mörkret kommer en timme tidigare på kvällen. Cyklister bör kolla så lyset fungerar, och den som går kanske behöver leta upp reflexer till sig och barnen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset