En ny undersökning visar endast 15 procent av svenskarna tror att Sverige tar sig vidare från gruppspelet i fotbolls-VM. Tyskland ses som klara favoriter till guldet.
En ny undersökning visar endast 15 procent av svenskarna tror att Sverige tar sig vidare från gruppspelet i fotbolls-VM. Tyskland ses som klara favoriter till guldet.

Det svenska herrlandslaget i fotboll åker ut redan i gruppspelet, Zlatans frånvaro gör inte laget sämre, och tyskarna tar guld. Det, och mycket annat, tror svenskarna om sommarens fotbolls-VM.

Om knappt en månad drar sommarens stora fotbollsfest i gång för svensk del – den 18 juni inleder Sveriges herrar gruppspelet i fotbolls-VM i Ryssland.

En ny Yougov-undersökning Metro låtit göra inför mästerskapet tyder på att tillställningen kommer att bli en folkfest, trots att förhoppningarna på avancemang är låga.

I undersökningen, som baseras på enkätsvar av över 1500 personer, framkommer att en klar majoritet av svenska folket i någon mån kommer att följa mästerskapet (67 procent).

Sverige går inte vidare

Några större förhoppningar på avancemang för svensk del finns dock inte, enligt undersökningen. Faktum är att 17 procent, den största gruppen, tror att Sverige får packa väskorna redan efter gruppspelet (där Sverige möter Sydkorea, Mexiko och Tyskland).

LÄS MER: Metro släpper stor VM-guide – helt gratis

15 procent av de tillfrågade tror att Sverige når åttondelsfinalen, och 10 procent att en kvartsfinal är rimlig. Endast två procent tror att Sverige kan nå hela vägen till guldet.


VM ses bäst i vardagsrummet med vänner

Majoriteten av de svenskar som svarat att de kommer följa sommarens VM har också svarat att det görs bäst hemma i vardagsrumssoffan, tillsammans med vänner och/eller familj (42 procent), eller själva (35 procent.) 6 procent går hellre till en sportbar för att ta del av mästerskapet, medan en ynka procent kommer att packa väskorna och avnjuta mästerskapet på plats i Ryssland.

LÄS MER: Årets fotbolls-VM kan bli det sista av sitt slag – så här kan turneringen förändras

17 procent har svarat att de kommer följa mästerskapet på något annat ställe än ovanstående.

Bättre utan Zlatan

 Zlatan Ibrahimovic vara eller icke vara i den svenska VM-truppen var länge en omdiskuterad fråga. Men att världsstjärnan saknas i förbundskapten Janne Anderssons trupp är inget som sörjs av svenskarna. Faktum är att en klar majoritet (57 procent) har svarat nej på frågan ”tror du att det hade gått bättre om Zlatan fanns med i den svenska truppen?”. Endast 26 procent har svarat ja, medan 17 procent svarat att de inte vet.

LÄS MER: Sveriges trupp spikad: Här är laget till fotbolls-VM i Ryssland

Tyskland lyfter guldpokalen efter finalen mot Argentina vid VM i Brasilien 2014. Enligt svenskarna lyfter tyskarna pokalen i år igen.

Tyskarna tar guld

På midsommardagen ställs Sverige mot Tyskland i gruppspelet. Och svenskarnas svaga förhoppningar om avancemang i mästerskapet lär sannolikt delvis ha med just Tyskland att göra. 33 procent av svenskarna tror nämligen att tyskarna vinner hela turneringen. En tiondel tror i stället att det blir Brasilien som får lyfta VM-bucklan, medan 7 procent tror på Argentina.

Resterande av de tillfrågade tror på någon av de övriga 29 nationerna.

LÄS MER: Nedräkningen till fotbolls-VM har börjat – det här är grupp A

De håller svenskarna på om Sverige åker ur

Svenskarna inte bara tror att Tyskland vinner VM, de hoppas på det också – om de inte får välja Sverige (14 procent av de tillfrågade).

Tio procent vurmar i stället för grannarna i syd, Danmark, medan åtta procent hoppas att den brasilianska fotbollen når hela vägen till guldet. Därefter hamnar Island (7 procent), Spanien (6 procent), England (6 procent), Argentina (5 procent) , Frankrike (4 procent) och Portugal (3 procent). Resterande nationer har fått en procent eller mindre av rösterna.

Samtliga lag i Fotbolls-VM 2018

Ryssland, Tyskland, Brasilien, Portugal, Argentina, Belgien, Polen, Frankrike
Spanien, Schweiz, England, Colombia, Mexiko, Uruguay, Kroatien, Peru
Costa Rica, Tunisien, Egypten, Senegal, Iran, Sverige, Island, Danmark,
Nigeria, Japan, Marocko, Panama, Sydkorea, Saudiarabien, Australien, Serbien

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset