Svenske Claes-Göran är värdens bäste fågelskådare Claes-Göran Cederlund tillsammans med en av favoritarterna — tuamotusnäppan.
Svenske Claes-Göran är värdens bäste fågelskådare Claes-Göran Cederlund tillsammans med en av favoritarterna — tuamotusnäppan.

Hur många fågelarter är det möjligt att se under ett liv? Fråga Claes-Göran Cederlund. Han tillhör eliten bland världens fågelskådare och har sett 8 965 av jordens drygt 10 000 arter. Bara två personer har sett fler.

TT
Svenske Claes-Göran är värdens bäste fågelskådare

Wilsons paradisfågel är den mest osannolika och mest eftersökta av paradisfåglarna.

TT
Svenske Claes-Göran är värdens bäste fågelskådare

Praktquetzal från Mellanamerikas regnskogar. En favorit bland fågelskådarna.

TT
Svenske Claes-Göran är värdens bäste fågelskådare

En kaspisk pipare dök upp vid Sandasjön i Södermanland i mars i år. Många fågelskådare for dit för att kryssa arten som aldrig tidigare observerats i Sverige.

Det innebär att han snart kommer att gå över en gräns som ingen tills helt nyligen trodde var möjlig att passera — att se minst 9 000 av alla nu existerande fågelarter.

Det har inneburit en enorm mängd resor under årens lopp i jakten på paradisfåglar, kiwier, träskonäbbar, grodmunnar, lövsalsfåglar och andra exotiska arter.

Många tycker säkert att detta är en märklig verksamhet. Men de flesta fågelskådare är artjägare och älskar att "kryssa" nya arter och föra upp dessa på listor — oavsett om det är en världslista eller bara en Sverigelista.

– Jag kanske kan komma upp i 9 500 arter innan jag dör. Fler än så är nog inte möjligt, säger Cederlund.

I topp med flest kryss är två britter, Jon Hornbuckle och Tom Gullick. Båda har drygt 9 000 arter på sina listor. På tredje plats återfinns Claes-Göran Cederlund, och faktum är att ytterligare tre svenskar har passerat "drömgränsen" 7 000 arter.

"En gåta"

Cederlund, som bor i Träslövsläge i Halland, skådar oftast tillsammans med sin hustru Angela. Fast han är osäker på varför han blev så besatt av fåglar.

– Jag fick en fågelbok när jag var tolv. Det började då. Ändå är det lite grand en gåta varför intresset blev så stort, säger han.

Första resan utanför Europa gick till Gambia 1973 och i dag, vid 65 års ålder, har han besökt 121 länder och territorier, inklusive sådana obskyra destinationer som Irian Jaya och Solomonöarna.

Självklart har resandet kostat oerhört mycket pengar — cirka 200 000 kronor per år — men Claes-Göran Cederlund är röntgenläkare, och då är inte pengar det största problemet.

Vilken är då den bästa arten han sett?

– Det går inte att svara på. Men tuamotusnäppan i Franska Polynesien var speciell. Den finns bara på vissa atoller, och är starkt hotad. När du landar på stranden kommer den fram och möter dig. Och sedan följer den efter dig, säger han.

Längsta listan

Intressant nog hör dock inte Cederlund till dem som sett flest fågelarter i Sverige. Hans Sverigelista är inte exceptionellt lång.

– Man kan inte hålla på med både världslistan och Sverigelistan. Det hinner ingen människa med. Man måste välja, säger han.

Längst Sverigelista har Bertil Svensson, 64, i Södra Sandby i Skåne. Han har i dagsläget sett 459 arter inom landets gränser — en otrolig siffra med tanke på att det totala antalet arter som observerats i Sverige är 507, och att nästan hälften av dessa är rariteter.

– Någon kommer väl att komma över 500 med tiden, men faran finns att man hinner dö innan dess, säger Bertil Svensson, som brukar "dra på arter" tillsamman med några likasinnande skådare.

Kör i skift

Genom ett särskilt larmsystem i mobilen vet alla hårdskådare var det siktats sällsynta arter. Bertil Svensson och hans kamrater brukar ta en bil och köra i skift till platsen där fågeln befinner sig. När TT pratar med honom är han just på hemväg efter att ha kryssat en prärietrana i Västmanland.

– Den stod ute på ett fält. Det brukar vara lätt att hitta sådana här arter. De flesta fåglar står kvar rätt länge på samma plats, säger han.

Han har aldrig brytt sig om någon världslista. Fåglarna i Sverige har tagit all tid.

– Att ligga etta är väldigt viktigt, säger han.

Hur kan man då vara säker på att ingen bluffar med sina observationer?

– Det skulle inte gå. Alla skådare känner till varandra. Folk som bluffar skulle snabbt avslöjas. Däremot finns det sådana som inte bluffar medvetet, men så gärna vill se en art att de tror att de sett den.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset