William "Leffen" Hjelte och Adam "Armada" Lindgren.
William "Leffen" Hjelte och Adam "Armada" Lindgren.

William "Leffen" Hjelte donerar en del av sina prispengar efter vinsten på EVO 2018.

Det blev en på flera sätt intressant final i Smash-turneringen under EVO 2018. Inte nog med att det var två svenskar som slogs i finalen – något som aldrig tidigare har hänt – den innehöll också en prisprotest.

Adam ”Armada” Lindgren, som är en av de mest framgångsrika spelarna någonsin, lyckades inte få upp sitt spel till högsta nivå i finalen. Spelet låg i stället i William ”Leffen” Hjeltes händer som till slut knep förstaplatsen.

LÄS MER: Armada: ”Vi alla hoppas på att de någon dag satsar helt på Smash”

Redan innan turneringen drog i gång hade bland annat den nu nyblivne vinnaren visat sitt missnöje över fördelningen av prispotten och fick medhåll av flera andra. Grunden till kritiken var att vinnaren får en allt för stor del av potten, cirka 60 procent, vilket lämnar en väldigt liten summa till de övriga som placerat sig på topp åtta.

”Just nu får toppspelarna alldeles för mycket pengar i jämförelse med de andra, både från sponsorer och prispengar. Jag har alltid ogillat att så få kan spela på heltid på grund av att det är så”, skrev William ”Leffen” Hjelte på Twitter.

LÄS MER: Reinforce revansch i OW-landslaget: Känns ju fantastiskt

När han nu gick och vann EVO planerar han därför att själv fördela en del av sina prispengar till de som fick mindre.

Hjelte får även medhåll i kritiken av finalmotståndaren Adam ”Armada” Lindgren.

”För någon som har vunnit EVO två gånger så tycker jag personligen att 60 procent är alldeles för stor del till vinnaren. Det är sorgligt att ta sig till topp åtta ger mindre än 150 dollar. Jag hade en underbar tid på EVO och är tacksam över att vara där men det känns som att det här borde ändras”, skriver han.

Se Metro Esport Podd med Adam ”Armada” Lindgren

LÄS MER: Han leder Metros esportgala i Globen

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset