Kajsa Kling tappade från femte till 21:a plats i storslalompremiären i Sölden.
Kajsa Kling tappade från femte till 21:a plats i storslalompremiären i Sölden.

Det blev ingen svensk succé i världscuppremiären i Sölden.Kajsa Kling hade chansen men tappade från femte till 21:a plats i det andra storslalomåket.– Om jag skulle gräva ned mig efter första tävlingen skulle det bli tungt resten av säsongen. Det kommer fler chanser, säger fartspecialisten.

Mot slutet av världscuppremiären i storslalom drog det in några moln över de snöglittrande topparna i österrikiska Sölden. Det var som om vädret gick i takt med den svenska prestationen.

Det som på vissa håll hade börjat hoppingivande slutade betydligt dystrare.

Fartspecialisten Kajsa Kling har gjort klart att hon kommer att satsa ännu hårdare på de snabbaste grenarna den här säsongen, och därmed prioritera ned storslalom.

Att hon då var femma efter säsongens första åk, i det tuffa hanget i Sölden, var en stor överraskning.

Plötsligt såg 27-åringen ut att gå mot personbästa i storslalom – har varit tia två gånger tidigare – och hade till och med goda chanser på en pallplacering.

Då sprack det.

– Jag får kolla på åket och se vad fan som hände. Jag blev skittrött i benen och det är ett kvitto på att jag bara står och håller emot. Jag tog inte för mig på samma sätt som i första, säger hon.

TT: Känns det som en bortslarvad chans?

– Nja, att ligga femma och bli 21:a var ju inget jag siktade på men det är ändå mitt bästa resultat någonsin i Sölden. Jag har lärt mig att inte gräva ned mig. Jag tar med mig mitt första åk, säger hon.

Kling blev ändå bästa svenska, 4,20 sekunder bakom överlägsna segraren Lara Gut, Schweiz.

"Måste vara rättvis"

Maria Pietilä Holmner tappade från 15:e till 24:e plats men var varken uppgiven eller orolig. Hennes förberedelser har störts av en mountainbikeolycka som resulterade i två avbrutna framtänder och återkommande huvudvärk.

– Det är inget jag rekommenderar, speciellt inte om man ska ladda upp för en idrottsprestation. Jag måste vara rättvis mot mig själv. Jag hade varit mer orolig om jag kommit hit och känt: "jäklar vilken form jag är i". Antingen bryter man ihop och tycker att man är värdelös eller så lägger man krutet på att bli bättre. Och jag har brutit ihop så många gånger.., säger hon.

Frida Hansdotter, som vann slalomcupen förra året, fick inte ens åka andra åket. Hon var 4,31 efter Lara Gut i första åket.

– Jag är besviken, absolut. Jag ville gärna visa vad jag kan men det blev för mycket. Jag vet att min storslalom är upp och ned. Sen kan nerverna ha spelat ett spratt. Det var ett dåligt åk. Jag åkte avvaktande och då brukar det inte gå bra, säger hon.

Glad Wikström

Den fjärde svenskan var gladare. Emelie Wikström startade näst sist i startfältet, som nummer 65, men kvalade ändå in till andra åket och tog sina två första poäng i disciplinen, som 29:a. Då gjorde det inte så mycket att det andra åket gick lite sämre.

– I det stora hela är jag väldigt nöjd. Att ta poäng i första tävlingen bådar gott. Jag blev lite passiv i det andra åket. Även om man inte vill tänka på att man har chans på poäng finns det nog i bakhuvudet, säger hon.

Mikaela Shiffrin, USA, slutade tvåa och Marta Bassino, Italien, trea.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset