Andreas Jonsson i samband med tisdagens VM-semifinal som Sverige vann överlägset. I finalen fick Sverige nöja sig med en tredjeplats.
Andreas Jonsson i samband med tisdagens VM-semifinal som Sverige vann överlägset. I finalen fick Sverige nöja sig med en tredjeplats.

Sverige lyckades inte försvara fjolårets guld i lag-VM i speedway utan fick nöja sig med brons.Polen vann före värdnationen Storbritannien.

Det blev en blågul drömstart i lördagens VM-final på den engelska nationalarenan i Manchester. Men så kom några heat där de svenska förarna – Andreas Jonsson, Antonio Lindbäck, Fredrik Lindgren och Peter Ljung – inte längre hängde med i starten och fick kämpa för varje poäng.

– Det är tufft, vi har tappat mycket fart. Men vi har hittat problemet och kommer att komma tillbaka. Vi ska hitta rätt inställningar, sade föraren och lagkaptenen Andreas Jonsson i TV10:s sändning.

Sverige halkade efter

Men det var förhoppningar som inte infriades.

Fredrik Lindgren tog en svensk heatseger till och Andreas Jonsson en andraplats. Förutom den var det idel nollor och ettor i den svenska poängkolumnen.

Polen vann i överlägsen stil till dånet av mullrande motorer och toner från Kiss, Bon Jovi och AC/DC. Inte ens blågul assistans i form av Europes The final countdown inför de två sista heaten hjälpte Sverige. Två tredjeplatser betydde att även silvret försvann utom räckhåll.

I det sista heatet var Fredrik Lindgren tvungen att placera sig före regerande individuella världsmästaren Tai Woffinden. Britten höll emellertid undan utan problem. Hemmanationen gynnades dessutom av jokerregeln, som innebar att Woffinden tilldelades sex poäng i stället för tre i ett av sina segerheat – poäng som blev skillnaden mellan silver och brons.

"Två bättre lag"

Sveriges kapten Andreas Jonsson, som har tre lagguld sedan tidigare (2003, 2004 och 2015) var dock stor i nederlagets stund.

– Vi gjorde allt vi kunde, men vi blev slagna av två bättre lag, så grattis Polen och Storbritannien. Brons är bättre än ingenting, sade Jonsson.

Polen vann på 39 poäng, sju poäng före Storbritannien och ytterligare två före Sverige. Lagguldet var Polens sjunde sedan 2005 och Krzysztof Kasprzak, som till vardags kör för Masarna i Avesta, har varit med alla gånger utom en.

– Jag är väldigt glad. Jag har sex guld, kanske jag vinner tio under min karriär.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset