Karin Martinsen på hästen Quantos.
Karin Martinsen på hästen Quantos.

Båda är 21 år.En är redan en etablerad världsstjärna – en kanske kan bli Sveriges nästa stora hoppryttare.Samtidigt som irländaren Bertram Allen bedrev sin framgångsrika biljakt presenterade sig Karin Martinsen.

Ridfolket har sedan länge koll på henne. Hon har länge varit en av Sveriges mest lovande hoppryttare och förra helgen tog hon silver i SM.

Det öppnade dörren till Friends och en chans för de stora massorna att följa Martinsen i den internationella showen. Nye förbundskaptenen Henrik Ankarcrona gillade vad han såg under SM, ringde och erbjöd henne en plats.

– Skulle lilla jag vara med? Jag nästan hoppade av glädje. Jag blev lite chockad, men sedan var det tacksamhet och glädje att jag fick visa upp mig, säger Karin Martinsen.

Och så nådde hon, som enda svensk, omhoppningen i Grand Prix. Martinsen hade ett tidsfel på Quantos men rev direkt i omhoppningen och slutade femma.

En motgång för de flesta, för henne en enorm framgång.

– Det är första fyrstjärniga tävlingen, första gången i Friends, första gången vi hoppar 1,55, både för mig och hästen, så det var mycket debuter. Jag var överlycklig och mycket glad och stolt över min prestation. Det var verkligen över förväntan och det har inte riktigt sjunkit in än, säger Martinsen.

Beröm från Malin

Det är inte bara Ankarcrona som följer henne noga. Malin Baryard-Johnsson strör beröm över den unga kvinnan från Västergötland.

– Hon är galet duktig. Hon är en av de bättre man sett på länge. Hon har det där lilla extra, en fantastisk inställning. Hon går in och är helt orädd och har vinnarinstinkt. En bra tjej. Det är roligt att se för framtiden. Vi är ett gäng som varit med ganska länge, därför är det extra roligt att det kommer fram nya ryttare.

Först och främst siktar Martinsen på att kvala in till Göteborgs hästshow i slutet av februari. Ett halvår senare går EM i samma stad.

Riktigt så högt vågar hon inte sikta.

– Jag strävar alltid efter att bli bättre och fortsätter det så här kanske jag kan vara med och fajtas om platserna i EM. Jag hoppas på en plats i U25-laget och så småningom på att ta en plats i landslaget och etablera mig på högre nivåer och tävlingar, säger Martinsen.

Allen överlägsen

På den plattformen, den allra översta, rör sig redan jämnårige Bertram Allen. Precis som förra året var han överlägsen. Till fjolårets tre vunna bilar lade han ytterligare tre med Molly Malone.

I Grand Prix var han den ende felfrie ryttaren.

– Det är galet. När jag hade den show jag hade förra året trodde jag att det var en grej som hände en gång i livet och nu händer det igen...

Kommer du tillbaka nästa år?

– Garanterat.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset