Elva av Sveriges fjorton statliga universitet finns med på listan.
Elva av Sveriges fjorton statliga universitet finns med på listan.

Magasinet Times Higher Education har listat Europas 200 bästa universitet. Elva svenska får plats på listan och ett av dem knep en plats bland de tio bästa.

Det brittiska magasinet Times Higher Education rankar Karolinska Institutet som det nionde bästa universitetet i Europa. Tio andra svenska universitet får också plats på listan.

– Det är mycket bra nyheter för Sverige att elva universitet får plats på den här prestigefulla listan. Framgången är del av en större trend i Skandinavien, som tillsammans har 27 universitet på listan, säger Phil Baty, redaktör på Times Higher Education, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: ​Studentprotester stängde universitet

Uppsala, Lund, Stockholm och Göteborgs universitet hamnar tillsammans med Karolinska Institutet på topp 100, så även Kungliga Tekniska Högskolan.

– Faktumet att elva av Sveriges fjorton statliga universitet är med på listan säger mycket om effektiviteten i landets högre utbildningssystem, säger Torbjörn von Schantz, rektor på Lunds universitet, i ett pressmeddelande.

Storbritannien var landet som skördare flest framgångar på rankingen. Nästan 50 universitet från landet fanns med på listan. Tyskland var näst bäst med 36.

LÄS MER: Nu kan du plugga tacokunskap – på universitetet

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Skola