Klara Svensson fick ta emot en prinsesstårta av Mikaela Laurén på presskonferensen inför matchen på lördag. Tårtan var Lauréns senaste försök till att psyka sin motståndare med orden "eftersom du behöver gå upp i vikt får du den nu".
Klara Svensson fick ta emot en prinsesstårta av Mikaela Laurén på presskonferensen inför matchen på lördag. Tårtan var Lauréns senaste försök till att psyka sin motståndare med orden "eftersom du behöver gå upp i vikt får du den nu".

På lördag möts Sveriges två främsta boxare på damsidan, Mikaela Laurén och Klara Svensson, i en av de största matcherna någonsin inom svensk boxning.– Jag hoppas att det blir en match som man youtubar om tjugo år, säger Svensson.

Nu är det nära. Efter månader av ordkrig är det om bara ett par dagar dags att låta nävarna tala.

Och Klara Svensson hoppas att matchen ska bli något i klass med den mellan Sugar Ray Leonard och Roberto Durán.

– Jag hoppas att det blir en legendarisk match, inte på grund av det här jäkla dramat inför utan för att det verkligen blir en bra match. Jag hoppas att det blir en match man youtubar om tjugo år, säger 28-åringen på en presskonferens.

Mer sparring än någonsin

Att matchen är av stor betydelse märks inte minst när boxarna berättar om sina förberedelser. Månadslånga träningsläger och rekordmånga sparringronder har gällt för båda två.

Förberedelserna har också varit speciella på grund av att det är en ny viktklass för båda. För att mötas i weltervikt har Klara Svensson gått upp en klass och Mikaela Laurén ner.

– Jag känner mig starkare än någonsin så det var nog bara en bra idé att gå upp en klass för mig, säger Svensson.

Även Laurén ser det enbart positivt:

– Jag tror att hon har blivit tyngre och långsammare, och jag lättare och snabbare.

"Skandal och katastrof"

En av snackisarna inför matchen har handlat om vem som ska gå sist in i ringen. Nu står det klart att det kommer att avgöras genom slantsingling under en av periodpauserna när Sverige möter Finland i en träningsmatch i ishockey på torsdagen.

– Jag tycker att det är skandal och katastrof. Jag är femfaldig världsmästare, jag har fler matcher och det här är min hemmaplan så jag tycker att det är självklart att jag ska gå in sist, säger Laurén.

– Jag fokuserar mest på vem som står kvar sist i ringen. Kul med slantsinglig, kontrar Svensson.

"Otroligt stort för svensk boxning"

Presskonferensen avslutades med att Mikaela Laurén gav Klara Svensson, även kallad "The Swedish princess" en prinsesstårta dekorerad med 16–2, med anspelning på hur matchen kommer att gå – enligt Laurén blir det Svenssons andra förlust.

– Du skulle ha fått den efter matchen egentligen. Men eftersom du behöver gå upp i vikt fick du den nu, säger Laurén.

I potten ligger inte bara den enorma prestigen som uppenbarligen står på spel – vinnaren kommer även sannolikt att få möta den norska boxningsstjärnan Cecilia Brækhus.

Det är en stor match inte bara för boxarna själva.

– För svensk proffsboxning är det nog otroligt otroligt stort. Det är som Paolo och Armand, när de möttes. Och efter förbudet och allt krångel så tror jag att det här behövs. Vi har haft några galor i Nyköping och Stockholm och nu behövs något extra-extra, och det kommer på lördag. Efteråt hoppas jag att det kan bana väg för ett mer etablerat boxningsintresse i Sverige, säger Svensson.

Jessica Gow/TT
Klara Svensson inför matchen mot Mikaela Laurén på lördag.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset