Cecilia Brækhus har pressen på sig inför lördagens boxningsgala i Oslo. Arkivbild.
Cecilia Brækhus har pressen på sig inför lördagens boxningsgala i Oslo. Arkivbild.

Det råder boxningsfeber i Norge inför den första proffsgalan i landet på 36 år.Och i publiken kommer svenska Klara Svensson att försöka stjäla lite av rampljuset från hemmaboxaren Cecilia Brækhus och utmanaren Anne Sophie Mathis.

Norska boxningsstjärnan Cecilia Brækhus är van vid favoritskap, men frågan är om hon någonsin upplevt något i närheten av den press som ligger på henne inför lördagens möte med fransyskan Mathis.

Matchen är döpt till "The Homecoming" – hemkomsten – och exakt alla norska boxningsfans förväntar sig hemmaseger. Brækhus har gått 28 proffsmatcher i sin karriär och vunnit samtliga, och innehar av alla de stora världsmästarbältena.

Vann senast

– Jag tror inte Mathis kommer att visa oss så mycket nytt. Hon är en boxare som egentligen bara vill slå ner dig. Hon går framåt, testar några gånger åt sidan utan att det funkar för henne. För hon har inte fotarbetet, säger Brækhus.

Brækhus och Mathis möttes för fyra år sedan. Då vann norskan på poäng. Och Mathis vet att det förmodligen gäller för henne att sänka världsmästaren om det ska bli ett annat resultat den här gången.

– Skulle jag vinna på poäng skulle det vara första gången i världshistorien. Så ska segern blir min är knockout enda chansen, säger hon.

Bra "statement"

Många digniteter inom boxningsvärlden kommer att finnas på plats i Oslo. Precis som Klara Svensson, som genom sin närvaro hoppas kunna psyka Cecilia Brækhus. Fortsätter norskan att vara obesegrad är svenskan näst på tur att utmana henne om världsmästartiteln.

– Jag har aldrig varit med om att jag har en potentiell motståndare som sitter i publiken. Det tror jag absolut har någon psykologisk faktor, säger Svensson till Expressen.

– Hon tänker nog inte på det i ringen, men jag tror att det är ett bra "statement" att visa att man inte är rädd utan väldigt sugen att vara uppe i ringen nästa gång med henne.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset