Det är inget skämt. Här är Sveriges första förmedling där du kan hyra kortväxta personer för att showa eller servera på din möhippa eller firmafest. ”Jag blir helt stum”, säger Maria Persdotter, ordförande för Riksförbundet för Rörelsehindrade barn och ungdomar.

Bland de tjänster som den nyastartade sajten erbjuder finns bland annat dvärgboxning för 4 000 kronor ”per dvärg”, livvakts och entrévärdsjobb för 5 000 kronor och till och med dvärgkastning. För att kasta en kortvuxen person får du betala 8 000 kronor.

Bakom sajten ligger Johannes Eriksson, 28, från Stockholm. Han har svårt att förstå varför någon kan ta illa upp över att kortvuxna personer hyrs ut till företagsevent.

– Enligt mitt tycke har vackra flickor tjänat på sitt utseende i alla tider. Varför skulle inte de här personerna kunna göra det.

Han berättar att det kommit in förfrågningar om shower på möhippor, företagsevent och fester, men även om coachning till säljmöten. Idén till sajten kom när han fick kontakt med Arash Ayatinejad, som själv använt sig av sin kortväxthet för att frilansa för olika event. 

– Han hade dålig koll på internetmarknadsföring så då startade jag upp sajten. Han har i sin tur en hel del andra vänner som jobbar med andra saker så det finns nu möjlighet att boka flera, säger Johannes Eriksson.

Arash Ayatinejad säger att de flesta bokningarna handlar om att de ska vara entrévärdar, bartenders eller serveringspersonal.

– Jag är själv emot just det där med kastningen, det existerar inte i min värld. Men jag har kollegor som ställer upp på det och det är deras business, jag lägger mig inte i det, säger han.

Maria Persdotter, ordförande för Riksförbundet för Rörelsehindrade barn och ungdomar, blir stum när Metro berättar om dvärgförmedlingen. 

Hon är noga med att inte lägga skuld på de kortvuxna personer som ställer upp på eventen, men tycker att de som anlitar dem borde tänka till.

– Det finns många saker som företag borde göra. Dvärgkastning känns inte så jättefräscht. Det spelar på gamla unkna fördomar och för tankarna till freak show, säger hon.

► LÄS MER: Att slippa bli kallad n-ordet räcker inte

Även om hon inte vill skuldbelägga de vuxna kortvuxna människor som ställer upp är hon orolig för bilden det ger till unga människor som lär sig leva med sin kortvuxenhet. 

– Jag tror att man skulle känna sig otroligt ledsen. Man går genom livet och utgår från att man ska kunna leva ett vanligt liv och så ser man att dvärgkastning finns med som ett jobbalternativ.

Johannes Eriksson säger att det mest varit positiva reaktioner sedan han startade upp sidan för ett par dagar sedan och att de som hört av sig med negativa synpunkter inte själva varit kortvuxna. 

Skulle du kunna tänka dig att anlita människor med andra funktionsnedsättningar om det finns efterfrågan på det? 
– Om det finns individer som kan tänka sig att tjäna pengar på det så är det upp till dem om de vill göra det eller inte. Jag kan inte säga bu eller bä.

► LÄS MER: Föräldrar till funktionshindrade jublar över dockorna

LÄS MER: Släpp fascinationen för transpersoners kroppar

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset