JOHAN NORBERG: Fredrik Reinfeldt och Anders Borg går till historien av många skäl, inte minst för att de ledde ett europeiskt, regeringsbärande borgerligt parti som inte anpassade sig till de främlingsfientliga. De samarbetade i stället med de gröna för arbetskraftsinvandring och en generös flyktingpolitik.

Till skillnad från andra slöt Sverige därför inte sina gränser, legitimerade invandringsmotstånd eller vulgariserade debatten. När ledande europeiska partier börjat låta som populisterna är det tvärtom här. Hos oss måste till och med SD:s Jimmie Åkesson stå i partiledardebatter och låtsas att han ”gillar invandring”. Det är anmärkningsvärt.

Det tog inte lång tid förrän moderaternas katastrofala valnederlag tolkades som missnöje med denna liberala linje. Många säger att partiet måste lyssna på de 13 procent som röstat SD. Men vänta, valet var bara katastrofalt jämfört med 2010. Historiskt sett är det strålande, särskilt efter åtta slitsamma år i regering. Det finns bara en annan moderat partiledare en enda gång som har fått mer än de 23,2 Reinfeldt fick i söndags, och då bara 0,4 procentenheter bättre.

2002, när Uppdrag Gransknings valstugereportage avslöjade M-företrädare som lät som Sverigedemokrater, fick partiet 15,3 procent. Socialdemokraterna argumenterade hårt mot arbetskraftsinvandring i år och en ledande S-företrädare skröt med att ”vi hade den politiken innan Sverigedemokraterna ens fanns”. S stod nästan stilla trots chansen att slå från opposition, och gjorde sitt näst sämsta val någonsin.

Jo, en stor minoritet svenskar vill minska invandringen, men den har blivit mindre sedan 1990-talet. De som tycker att invandringen är lagom eller för liten är fler än som tycker att den är för stor, och de har blivit sex procentenheter fler på tio år, enligt Sifo. Bland väljarna i söndags rankades flykting/invandringsfrågan först som den trettonde viktigaste i val av parti. Vi är det EU-land där flest anser att invandrare berikar samhället. Extremvänstern gnäller om det och de främlingsfientliga hoppas på det, men Sverige är inte ett rasistiskt land.

Vi måste lyssna på de 13 procent som röstade SD, men att lyssna är inte detsamma som att följa. Det viktigaste nyheten i flyktingfrågan i helgen var nämligen inte SD:s resultat. Det var att två överfulla båtar med flyktingar som saknat legala vägar till EU kapsejsat och tagit med sig kanske 700 människor i djupet. FN:s flyktingkommissariat talade om ”det dödligaste veckoslutet i Medelhavets historia”.

Vi ska lyssna på de 13 procenten, men kan vi också lyssna på skriken från förföljda och våldtagna i länder flyktingar riskerar att sändas tillbaka till, och till gråten från en mor som just tappat greppet om sin dotter, och sett henne slukas av havet?

+ Världssvälten minskar Hundra miljoner människor räddades undan svält under de senaste tio åren, meddelar FN:s livsmedelsorganisation. Borde väl få lika många rubriker som den senaste dieten, åtminstone?

- SVT bryter Reinfeldt Sveriges statsminister håller ett överraskande och sentimentalt avskedstal, då bryter SVT sändningen för ett banalt studiosamtal de hade kunnat ha när som helst.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset