Bortom alla de lustiga kommentarer som gjorts, finns det ett stråk av allvar. Och det är att det svenska snuset är hotat, skriver Patrik Strömer, generalsekreterare Svenska Snustillverkarföreningen.

Privat/TT.

När #snuslukt trendar på Twitter inser man att något märkligt har hänt. Jo, det var rätt stolligt att köra fram ett förslag om att förbjuda snuslukt i Landstinget i Uppsala län. Till och med det revolutionära organet ”Flamman” tog avstånd och försvarade de anställdas självklara rättigheter.

►LÄS MER: Politikerna vill förbjuda dig att lukta snus

Bortom alla de lustiga kommentarer som gjorts, finns det ett stråk av allvar. Och det är att det svenska snuset är hotat. Regeringen och folkhälsominister Gabriel Wikström har inte sagt något om att vilja förbjuda snuslukt, men driver just nu en linje som leder rakt till att det svenska snuset försvinner. Och det är inte EU som ligger bakom, Sverige ansvarar för frågan fullt ut.

Regeringens utredare av hur EUs tobaksdirektiv ska implementeras har tolkat direktivstexten som att vi måste ta bort smakmärkning från snusdosorna. Det svenska snuset, som är reglerat som ett livsmedel i Sverige, ska alltså även fortsättningsvis få ha olika smaker, men smaken ska inte få anges på förpackningen. Resonemanget är helt obegripligt, och den enda rimliga tolkningen är att detta är ett misstag.

Förbudet mot smakmärkning av tobaksprodukter kom nämligen till mot bakgrund av att EU ville förbjuda mentolcigarretter. Syftet med de nya märkningsreglerna var aldrig att förbjuda smakmärkning av snus. Men det riskerar nu att bli en oavsiktlig konsekvens av de nya reglerna då man helt enkelt missade att uttryckligen skriva att snus är undantaget både från förbudet om smaksättning och smakmärkning.
Nu när den fåniga debatten om eventuell lukt tills vidare kan anses vara avfärdad, är det dags att politikerna tar sig an frågan om smaken. Den avgör nämligen det svenska snusets framtid.

Att de svenska tillverkarna anser att dagens reglering och lagstiftning är klok och fungerar väl, är kanske inte så överraskande. Men långt ifrån alla känner till att Livsmedelsarbetareförbundet i veckan offentligt kritiserade regeringen för att inte kunna skilja på snus och cigaretter. Och om Socialdemokraterna i Uppsala tog avstånd från att förbjuda lukter, så har de fortfarande partikamrater i regeringen som vill förbjuda smaker.

Regeringen har nu en fenomenal möjlighet att göra något riktigt och reglera snusets innehåll och kvalitet, istället för att ta bort ingrediensförteckningen och försvåra för konsumenter att göra medvetna val.

Patrik Strömer, 
Generalsekreterare Svenska Snustillverkarföreningen

►LÄS MER: Här kan det också bli stopp för snuslukt – fler överväger förbud

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset