"Brasiliens köp av JAS 39 Gripen är den främsta orsaken till ökningen", hävdar Christer Ahlström, generaldirektör på ISP.
"Brasiliens köp av JAS 39 Gripen är den främsta orsaken till ökningen", hävdar Christer Ahlström, generaldirektör på ISP.

Den svenska exporten av krigsmaterial uppgick till cirka 11,3 miljarder kronor under 2017, det enligt Inspektionen för strategiska produkter. Det innebär en ökning med 2 procent i jämförelse med förra året. Ivrigast köpare i Mellanöstern var Förenade Arabemiraten, som konsumerade krigsmaterial för 149 miljoner kronor.

Den svenska exporten av krigsmateriel ökade med drygt 220 miljoner kronor, eller två procent, förra året. Störst köpare var Brasilien som köpte materiel och teknologi till stridsflygplan för 3,5 miljarder kronor, enligt Inspektionen för strategiska produkter, ISP.

– Brasiliens köp av JAS 39 Gripen är den främsta orsaken till ökningen. Det kan även noteras att den överväldigande delen av det samlade exportvärdet går till EU och andra samarbetsländer, säger Christer Ahlström, generaldirektör på ISP, i ett pressmeddelande. 

LÄS MER: Gripenaffär med Brasilien kan vara hotad

Totalt sålde Sverige krigsmateriel för cirka 11,3 miljarder kronor 2017 – 82 procent procent gick till länder inom EU, Norge, Island och samarbetsländer som Kanada, Sydkorea, USA och just –  Brasilien.

Men de resterande 18 procenten exporterades till övriga delar av världen där Indien var det största mottagarlandet, 1,37 miljarder kronor betalade landet till Sverige för granatgevär och ammunition.

LÄS MER: Oro för luftvärnskostnad

Inte lika mycket, men ändå en betydande summa, exporterades till Mellanöstern där Förenade Arabemiraten var den ivrigaste köparen med 149 miljoner kronor. Det följt av Jordanien, Saudiarabien, Qatar och Bahrain som pungade ut totalt 22 miljoner kronor.

Även Algeriet konsumerade nya svenska krigsmaterial, under 2017 med ett värde på 9 miljoner kronor.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Försvaret