Migrationsverket tar fingeravtryck på den som söker asyl i Sverige. Bilden är en genrebild.
Migrationsverket tar fingeravtryck på den som söker asyl i Sverige. Bilden är en genrebild.

Europarådets kommissionär kritiserar Sverige när det gäller åldersbedömningar av unga asylsökande och uppmanar landet att ändra sina metoder.

Nils Muižnieks, kommissionär på Europarådet, kritiserar Sverige i en ny rapport. Han anser att Sverige förlitar sig för mycket på medicinska åldersbedömningar, rapporterar SR.

LÄS MER: Tung kritik mot åldersbedömningar

Europarådet är en organisation som jobbar för att främja demokrati och mänskliga rättigheter. Nils Muižnieks menar att Sverige borde använda sig av tvärvetenskapliga metoder när man gör åldersbedömningar, vilket innebär att man tar in psykologer och antropologer som är insatta i situationen i hemlandet.
– Ett dussin andra länder tar till ytterligare åtgärder för att bedöma åldrar och Sverige kan göra bättre, säger Nils Muižnieks till SR.

LÄS MER: RMV ser över metod för åldersbedömning

När det gäller utvisningarna till Afghanistan säger Muižnieks att detta endast kan ske om det finns ett familjenätverk som tar emot dem och att platsen de återvänder till är säker. Muižnieks vill inte säga att Sverige bryter mot de mänskliga rättigheterna, men att han ser att det finns en chans att det kan hända.
– Det finns en risk för det. Vissa av dessa barn har inte bott i Afghanistan på flera år och har ingen familj kvar där, säger Nils Muižnieks till SR.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset