Sverige förlorade första playoff-matchen inför VM mot Portugal i Lissabon i kväll, efter en många ruskiga lägen. Cristiano Ronaldo blev portugisisk matchhjälte och stod för kvällens enda mål.

TT
TT
TT
TT
TT
TT
TT
TT
TT
TT
JUST NU: Portugal – Sverige: 0–0
 

Det blir svårt, det blir jobbigt, men det är fortfarande fullt möjligt.

Portugal vann med 1—0 i Lissabon, men det finns 90 minuter kvar att reparera förlusten.

Fotbollsvärldens blickar riktades mot Lissabon. Mot ett playoff, men mest mot duellen mellan giganterna Cristiano Ronaldo och Zlatan Ibrahimovic.

Vad fick de, alla dessa miljoner tv-tittare?

Ett Portugal som länge ville men inte riktigt kunde och ett Sverige som gjorde det man en gång klarade till fulländning men länge tycktes ha glömt bort.

Täppa till, förstöra, hålla tätt.

Det höll i 82 minuter.

Då vann Ronaldo matchen åt Portugal och matchen i matchen mot Ibrahimovic.

– Vi gör en riktigt bra match, men vi hade behövt ett mål med oss härifrån. Hellre förlust med 1—2, sade förbundskapten Erik Hamrén till TV4.

Portugal klev in på Estádio da Luz med bara en förlust i en tävlingsmatch sedan den mäktiga arenan byggdes om lagom till EM-slutspelet 2004.

Den kom i den viktigaste — finalen det året mot Grekland.

Anstormningen var omedelbar. Cristiano Ronaldo klackade elegant förbi Mikael Lustig till Miguel Veloso vars boll skar rakt igenom straffområdet.

Joao Moutinho och Joao Pereira öste in bollar men allra farligaste möjligheten fick Moutinho sedan Raul Meireles friställt honom mellan mittbackarna Per Nilsson och Mikael Antonsson. Andreas Isaksson höll sig på benen och täckte ut Moutinho som prickade målets utsida.

Sverige fick jaga, springa, slita — men knappt röra bollen första fem minuterna.

När man fick det, hände det saker.

Larssons vassa chans

Johan Elmander styrde Lustigs inlägg precis utanför, Rasmus Elms distansskott täcktes till hörna och Sebastian Larsson tvingade Rui Patricio att tänja sig sedan Ibrahimovic intelligent släppt Elmanders inspel från vänster förbi sig.

Två bra chanser, en riktigt vass.

– Det som smärtar är de chanser vi hade i första halvlek, sade Hamrén.

Isaksson fick jobba, gjorde det strålande in sin 111:e landskamp. Det ifrågasatta mittlåset Nilsson och Antonsson svajade emellanåt, hårt ansatta som de blev.

Men det stod upp, fick undan vad de skulle få undan när Sverige stängde butiken i en närmast perfekt taktiskt genomförd första halvlek.

Isaksson var nära ett kostsamt misstag direkt i andra när han bröstade bollen i ryggen på en portugis. Lustig fick rädda på linjen när bollen for som en flipperkula mellan spelare innan Ronaldo sköt över. Portugal öste på, mer om mer i frustration och desperation.

Ingen över bron

Bommen var fälld, ingen jävel släpptes över bron. Ronaldo tappade som väntat huvudet, skallade Lustig, skadade Isaksson och skämde ut sig.

Men Real Madrid-stjärnan hittade den där luckan till slut. På Velosos inlägg vräkte han sig fram före Martin Olsson och nickade in segermålet. Olsson tappade markeringen på Ronaldo på nytt kort senare, men då räddade ribban Sverige.

– Jag hoppas vi ska få mer spel på hemmaplan, sade Hamrén.

1-0 även i stjärnornas krig

Stjärnornas krig mellan Ibrahimovic och Ronaldo lever till returmötet.

Ingen av dem lyckades göra det där utomgalaktiska de är kapabla att göra, även om Ronaldo efter 80 minuter av frustration nickade in 1–0-målet från nära håll.

Rasmus Elm fick den otacksamma uppgiften av markera storstjärnan på hörnorna, och klarade av det riktigt bra.

Men det hjälpte inte.

Efter en timmes spel blev Elm utbytt, Pontus Wernbloom kom in och när sedan Ronaldo — efter att dragit på sig en varning efter en duell med Andreas Isaksson — fick ett läge i straffområdet gick bollen in.

Zlatan Ibrahimovic hade ingen vidare dag. Han var oftast inte i närheten av bollen, och när han väl fick känna på den fanns det inte så många alternativ att spela.

Ett fint bollsläpp till Sebastian Larsson och ett par viktigt vunna nickdueller fick han nöja sig med.

Källström: "Tyckte vi gjorde en bra match"

Kim Källström intervjuades av TV4 strax efter matchen:

– Tycker vi gör en bra match. Försvarade oss bra och under första halvlek orkade vi komma upp ett par gånger och skapade ett par chanser.

– Andra blev jobbigare för oss att komma upp, de skapade en del chanser men Isaksson slapp spela ut hela sitt register.

Om resultatet:

– Vi förlorade med 0—1, så vi lever.

Om Portugals alla inlägg:

– Vi försökte bara styra, så fort vi klev nära så kom väggspelet och då blev det farligt. Men när vi stod en bit ifrån hade vi koll på det. De är skickligare spelare och det går inte att skydda sig mot allt.

– Vi fick tumma på en del regler för att kunna täcka upp där inne.

Om att de blev pressade:

– Väntat. Vår idé är att vi ska komma upp, ha bättre anfallsspel men ibland får man acceptera det.

Stark svensk första halvlek

Klockan 20.45 inleddes ödesmatchen i playoff inför fotbolls-VM. Sverige mötte Portugal på bortaplan i Lissabon.

16 minuter in i matchen fick Portugals anfallsstjärna Cristiano Ronaldo frispark. Farligt läge för Sverige, men den svenska försvarsmuren gjorde sitt jobb.

Efter 20 minuter var det Sveriges tur för frispark. Kim Källström sköt, men missade mål med skott strax utanför stolpen.

Sverige har efter en halvtimmes spelad tid skapat flera målchanser, men Portugal sätter hårt mot hårt och har skapat flera för Sverige riktigt farliga lägen.

Matchen känns mot slutet av första halvlek relativt jämn. Sverige och Portugal turas om med starka anfall åt var sitt håll.

Ställning i halvtid: 0-0

Inga byten har gjorts inför andra halvlek, samma spelare som i inledning alltså.

I den 50:e minuten ser läget riktigt illa ut för Sverige, efter en portugisisk hörna där bollen studsar omkring i svenska straffområdet, flera gånger på väg in mot mål. Sverige avvärjer med nöp och näppe 1-0 till Portugal.

Svenskarna pressas mycket hårdare av Portugal i andra halvlek. Det är i princip bara Portugal som gör anfall, men Sverige spelar fint defensivt och parerar alla försök på mål.

I minut 66 kommer matchens första byte, för Portugal: Hélder  Postiga ut – Hugo Almeida  in.

Strax därefter gör även Sverige sitt första byte: Rasmus Elm ut – Pontus Wernbloom in.

Efter 73 minuter gör Cristiano Ronaldo ett starkt ensamt anfall, helt fri mot Sveriges målvakt Andreas Isaksson, men blåses av för offside. Ronaldo varnas strax därpå med gult kort för att ha gått för hårt på Isaksson.

Johan Elmander, som redan fått gul kort, faller under svensk hörna och varnas igen och riskerar utvisning.

I 82:a minuten nickar Cristiano Ronaldo in matchens första mål, 1-0 till Portugal.

Sverige har alltså bara några minuter kvar på sig att rädda den här matchen.

Målvakt Andreas Isaksson haltar, och tycks fortfarande skadad efter Ronaldos tidigare anfall. Än så länge finns dock inga tecken på att han kommer att bytas ut.

Med två minuter kvar av ordinarie speltid byts Johan Elamnder ut mot Alexander Gerndt.

Tre tillägsminuter, tre minuter kvar för sverige att vända den här matchen.

Trots ett sista tappert anfall med Zlatan Ibrahimovic i spetsen blev det inga fler mål i Lissabon i kväll.

Sverige föll alltså i det första av två playoff-matcher inför fotbolls-VM i Brasilien. På tisdag spelas returmatchen, då i Sverige på Friends Arena.

Zlatan vill ha fansens stöd

I returmötet på tisdag behöver Sverige supportrarnas stöd.

– Nu är det sista matchen innan VM, och vad jag har hört är det fullsatt. Stå bakom oss, så ska vi fixa det, sade Zlatan Ibrahimovic till TV4.

Och Ibrahimovic är positiv inför returen.

– Det känns bra. Laget känner samma sak. Vi gör en bra match i dag förutom ett misstag där de gör ett mål. Men absolut finns det en chans.

Och han tyckte Sverige gjorde en bra första halvlek.

– I andra blev vi lite trött. Vi krigade mycket. Vi gjorde det bra. Ett misstag - ett mål, det är så det är.

– Vi mötte ett bra lag. De gjorde det svårt för oss, pressade högt och hade stort bollinnehav. Nu har vi dem på hemmaplan, vi har känt på dem, vi har fördel.

– Det blir tuffare, men det är så det är.

Förväntade startelvor

Förbundskapten Erik Hamrén valde den förväntade startelvan och Anders Svensson fick börja på bänken till förmån för Kim Källström och Rasmus Elm.

Trots fem insläppta mål senast mot Tyskland startade återigen Mikael Antonsson och Per Nilsson i mittförsvaret.

De fanns fyra centrala mittfältare som fanns med i diskussionen om vilka som skulle starta kvällens match. Till slut valde Hamrén att satsa på Rasmus Elm och Kim Källström i stället för Anders Svensson eller Pontus Wernbloom.

"Vi har dividerat om vilka som skulle vara de bästa centralt. Med Kims kvalité i passningsspelet tror vi det här är den bästa uppställningen för dagen", säger landslagets player manager Marcus Allbäck i en tv-intervju på förbundets hemsida.

I övrigt har kontinuitet värderats högt med samma backlinje, samma yttrar och samma anfallare som startade i den senaste måste-matchen mot Österrike den 11 oktober (seger 2–1).

Portugals förbundskapten Paulo Bento ställde upp med den förväntade startelvan: Rui Patrício – João Pereira, Bruno Alves, Pepe, Fábio Coentrão – Raul Meireles, Miguel Veloso, João Moutinho – Nani, Hélder Postiga, Cristiano Ronaldo.

►Läs mer: Frankrike riskerar missa VM – så gick det i kvällens övriga playoff-matcher

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset