Under tisdagen var det för första gången på två år ett så kallat nationellt isdygn i Sverige. Men till helgen blir det mildare väder.

Ett nationellt isdygn innebär att det är minusgrader i hela landet under ett helt dygn. Under tisdagen inträffade detta för första gången på två år. Det var väldigt nära att vara det under måndagen, men termometern kröp upp strax över nollan på Öland.

LÄS MER: Snöovädret lamslår länet – busstrafik ställs in och skolor håller stängt

– Tyvärr är ett isdygn något ovanligt i Sverige. Det hände nästan varje vinter på 70- och 80-talet. Men i takt med att världen har blivit varmare har det blivit ett ovanligt fenomen. Vanligtvis när detta inträffar håller det i sig i några dagar. Nu var det väldigt nära i måndags, det var det under tisdagen och det ser ut som att det kan bli ett isdygn under onsdagen också, säger Martin Hedberg, meteorolog på Vädercentralen.

Han säger dock att det blir varmare från och med torsdag.

– Det kommer inte bli ett isdygn under torsdagen. Då ser det ut att bli varmare och helgen ser ut att kunna bjuda på ganska vackert väder.

LÄS MER: 6 drycker för olika väder

Stockholm: Stora chanser till sol under lördagen. Växlande molnighet under söndagen.

– Det verkar som att det blir ganska vackert väder i helgen. Solen kommer troligtvis titta fram under både lördagen och söndagen. Det är däremot lite större risk för moln under söndagen. Troligtvis blir det mellan 1 och 2 minusgrader både på lördag och söndag, säger Martin Hedberg.

Göteborg: Solchanser på lördagen men större risk för molnighet än i Stockholm, 1-2 minusgrader. Risk för snö under söndagen.

– Det är ganska likartat väder som i Stockholm under lördagen. Dock lite större risk för moln i Göteborg. Under söndagseftermiddagen drar ett snöområde in över Västra götaland och Göteborg. Det verkar som det blir nollgradigt så det blir nog antagligen mer snöblandat regn än snö.

Malmö: Liknande väder som i Göteborg. Fint väder på lördagen, risk för snö eller regn under söndagen.

– Snövädret som kommer in till Göteborg ser ut att även komma till Malmö under söndagen. Däremot ser lördagen ut att bli fin, någon plusgrad och sol.

I norra Norrland blir det runt tio minusgrader och i södra fjällvärlden blir det lite varmare med risk för snöbyar under söndagen.

 

 

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Väder