Klimatminister Isabella Lövin (MP). Arkivbild.
Klimatminister Isabella Lövin (MP). Arkivbild.

Regeringen överger linjen om att vänta in resten av EU för att godkänna Parisavtalet. Klimatminister Isabella Lövin (MP) – som föreslår att avtalet ratificeras – säger att Sverige nu inte riskerar sin plats vid förhandlingsbordet.

– Vi trycker på från svensk sida allt vad vi kan för att EU ska kunna gå i ett snabbspår och ratificera, alltså slutgiltigt godkänna avtalet, innan Marrakechmötet i november. Nästa fredag hålls ett extra insatt miljö- och klimatministerrådsmöte i Bryssel, och vi hoppas att vi får med oss EU-kretsen på att göra ett godkännande, säger Isabella Lövin till TT.

Propositionen ska snabbehandlas, och kan komma att tas upp i riksdagen den 12 oktober.

– Att vi går fram snabbare nu betyder att Sverige inte riskerar att hamna utanför parts- och förhandlingsbordet när det första partsmötet äger rum.

Missnöje i EU

EU:s fördröjning handlar om att medlemsländerna inte har kommit överens om hur mycket utsläppen ska minska i respektive land, enligt Lövin. Enligt ett förslag från EU-kommissionen i somras ska Sverige minska utsläppen med 40 procent fram till 2030.

– För oss är det inga problem, vi kan godkänna det här nu, sedan är det vissa andra medlemsländer som fortfarande inte är helt glada, säger Lövin.

Godkänt av 60

Kina och USA ratificerade avtalet i början av september – och i onsdags godkändes det av ytterligare 31 stater. Sammanlagt har nu 60 länder som tillsammans står för 47,76 procent av utsläppen godkänt avtalet. Parisavalet träder i kraft när det ratificeras av minst 55 länder som står för minst 55 procent av utsläppen.

– Det betyder att alla som planerar för framtida infrastruktur- och energiinvesteringar vet att den fossila framtiden är död, och att vi nu måste ha en fossilfri utveckling och ekonomi, säger Lövin.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset