Sveriges damlandslag tar emot silvermedaljerna efter fredagens OS-final mot Tyskland.
Sveriges damlandslag tar emot silvermedaljerna efter fredagens OS-final mot Tyskland.

Vunnet silver eller förlorat guld är frågan efter de svenska fotbollsdamernas förlust mot Tyskland i OS-finalen. Något som alla är överrens om är att resultatet är historiskt.

Sedan damfotbollen kom med i OS har Sverige som bäst blivit fyra (2004).

"Jag önskade så gärna ett OS-guld för det här svenska landslaget som fått en remarkabel nytändning under OS-äventyret. I finalen kombinerade de den defensiva styrkan med ett vasst anfallsspel stundtals, men det hade krävts lite bättre skärpa i avsluten för att gå vägen", skriver Anders Lindblad, krönikör på Svenska Dagbladet.

Syndabock

Dagens Nyheters Johan Esk hyllar försvaret som tog Sverige till final:

"Alla förluster har en syndabock och hos Sverige var det Linda Sembrant. Den där tunga missen följdes i andra halvlek upp med ett självmål till 0–2. Ändå finns det ingen anledning att såga Sembrant. Utan det mittbackspar hon bildat med Nilla Fischer hade Sverige aldrig kommit så här långt."

Även Expressens Tomas Pettersson tycker synd om matchens syndabock.

"Att avgöra en OS-final med ett självmål är så trist, så grymt, så oförglömligt hemskt att jag önskar att ingen skulle behöva uppleva det. Sembrant gör det just nu. Och jag hoppas innerligt att lagkamraterna tröstar sin kompis. Och sedan påminner Linda Sembrant om vad vi andra heller aldrig ska glömma: Bara att ta sig till final var en bragd."

Ifrågasätter Sundhage

Pettersson ifrågasätter att Pia Sundhage bytte ut Kosovare Asllani och petade Stina Blackstenius ur startelvan. Han får medhåll av Aftonbladets Jennifer Wegerup:

"...Pia Sundhages beslut att bänka Stina Blackstenius var obegripligt. Nog är flickan ung och orutinerad men hon gör ju det en anfallare ska göra: mål när hon får chansen. Hade hon fått spela i första halvlek och satt något av de lägen vi brände kunde matchbilden bli en annan. Ingen vet om det blivit så. Men varför ändra på ett vinnande koncept?"

Silverfest

"Här och nu i natt ska Sverige bara torka sina tårar och unna sig en salighetens silverfest tills solen går upp över Rios berg och stränder. Deras bragd är historisk, just för att bragder är de prestationer som utförs mot alla odds, när det som tycktes omöjligt blir möjligt, skriver Wegerup.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset