Öresundsbron är ett av de ställen där gränskontroller kommer att införas, enligt uppgifter till flera medier. 
Öresundsbron är ett av de ställen där gränskontroller kommer att införas, enligt uppgifter till flera medier. 

Sverige kommer att införa tillfälliga gränskontroller i morgon som gäller i tio dagar framöver. Personer som inte har legala skäl att resa in i Sverige måste söka om asyl för att komma in. "Vi måste ha ordning och reda vid våra gränser. Det måste vara ordning i flyktingmottagandet”, säger Löfven till TT.

Inrikesminister Anders Ygeman (S) berättade på kvällens presskonferens på Rosenabd att regeringen anser att beslutet ligger i linje för det som EU tillåter för undantag för Schengen-samarbetet. Gränskontrollerna kommer att utföras i 10 dagar, en förlängning kan sedan göras i 20-dagarsperioder. Inrikesministern angav även att polismyndigheten har bedömt att Schengensamarbetets krav för undantag av gränskontroller är uppfyllda – det finns risk för hot för landets inre ordning och säkerhet. Polismyndigheten har dock inte begärt att gränskontrollerna ska införas. 

Konkret innebär gränskontrollerna att de som inte har legala skäl att resa in i Sverige måste ansöka om asyl vid gränsen. 
Flyktingar som kommer till Sverige har tre val: Stanna i landet de befinner sig i, stanna i Sverige och söka asyl eller om Sverige var tänkt som ett transitland får de hitta en annan resväg.

Ygeman säger också att regeringen ska trycka på rederier som kör färjor till Sverige att införa identifikationskontroller vid upprättandet av passagerarlistor. Detta ska göras så snart det är "praktiskt möjligt" men barn som reser med vårdnadshavare som kan identifiera sig undantas.

Asylsökande som kommer via exempelvis Tyskland eller Danmark, och inte har registrerat sig som asylsökande där, ska nekas inresa i Sverige under tiden som de tillfälliga gränskontrollerna gäller. 

Enligt en regeringskälla till Aftonbladet har regeringen tidigare varit öppen för att införa gränskontroller om en sådan begäran kom från myndigheterna. Enligt källan ska Migrationsverket kommit med en sådan i dag.  Enligt uppgifter till DN ska gränskontrollerna införas vid Öresundsbron och de skånska färjelägena för trafiken från Danmark och Tyskland. 

Moderaterna krävde förra veckan att en stor del av de asylsökande avvisas direkt vid Sveriges gräns. Folkpartiet ställde sig då positivt till att pröva förslaget.
 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset