Från vänster Italiens Antonio Cabrin, Tysklands Steffi Jones, Sveriges Pia Sundhage och Rysslands Jelena Fomina efter lottningen i Rotterdam till EM-slutspelet 2017.
Från vänster Italiens Antonio Cabrin, Tysklands Steffi Jones, Sveriges Pia Sundhage och Rysslands Jelena Fomina efter lottningen i Rotterdam till EM-slutspelet 2017.

Förra EM tog slut mot Tyskland i semifinalen.I nästa EM väntar Sveriges mardrömsmotståndare i första matchen.– Vi måste vända det till något bra. Nu får vi chans till revansch, säger förbundskapten Pia Sundhage till TT.

Tyskland, Ryssland och Italien. Det blir Sveriges gruppmotståndare i EM-slutspelet i fotboll, som spelas i Nederländerna sommaren 2017.

Tuff lottning med tuffast möjliga start. Redan i första matchen, den 17 juli, väntar det regerande mästarlaget Tyskland.

Sverige har haft notoriskt svårt för Tyskland i mästerskap. Senaste mötet – OS-finalen i Rio i augusti – slutade med förlust för Pia Sundhages gäng.

– Först skrattade jag nästan uppgivet inombords, Tyskland igen! Sedan vänder jag känslan till att det är något bra – vi har chans till revansch, de har en ny förbundskapten, det är första matchen då alla är halvskakiga. Spelar vi stabilt är det alldeles utmärkt att få Tyskland, det är så vi måste tänka, säger Sundhage och tillägger:

– Oavsett hur det går i första matchen så har vi fortfarande saken i egna händer.

Enkel matematik

De två bästa lagen i varje grupp går till kvartsfinal. Det är den enkla matematiken.

Trots OS-silvret var Sverige inte toppseedat inför lottningen i Rotterdam. Så det var givet på förhand att någon av Nederländerna (värdnation), Tyskland, Frankrike eller England skulle bli en EM-motståndare.

Efter Tysklandsmatchen i Breda väntar Ryssland i Deventer den 21 juli och Italien i Doetinchem den 25 juli. Sverige är på papperet bättre än båda.

– Spelar vi stabilt bör vi kunna ta oss vidare och till och med ta medalj. Vi har mött Ryssland tre gånger och vunnit alla tre gångerna. De kommer med ett annat lag nu, det är ett fysiskt lag. Italien har kvalificerat sig till väldigt många EM och är alltid luriga. En-mot-en-situationerna måste vi klara av, se till att vi är på rätt plats och inte slarva bort bollen för mycket.

Tyskland, Ryssland och Italien representerar olika spelstilar.

– Det är riktigt bra. Det blir lätt att göra nästa matchgenomgång speciell eftersom motståndet inte är som det förra och det gäller både startelva och det gäller hur man förbereder mot motståndet.

Sista mästerskapet

EM på hemmaplan 2013 var Sundhages första mästerskap som svensk förbundskapten. EM i Nederländerna 2017 blir hennes sista.

– Det verkar som alla som var med i OS öser på över EM och verkligen vill ta ännu en medalj. Jag vill gärna tro att OS-silvret kan ge självförtroende ända över EM.

– Och vi hade OS-kval i Holland, det var verkligen ett stålbad. Klarar man av något sådant så klarar man av EM i Holland också.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset