Fredrik Petersen och Magnus Jernemyr var med och tog OS-silver 2012. Staffan Olsson sköt EM-guldet till Sverige 2002.
Fredrik Petersen och Magnus Jernemyr var med och tog OS-silver 2012. Staffan Olsson sköt EM-guldet till Sverige 2002.

Sverige jagar VM-medalj i detta nu. Handbollsherrarna är ett av våra mest framgångsrika landslag – men det har varit tunnare med triumfer de senaste åren. Här är fem insatser vi minns på 00-talet.

Senaste VM-medaljen – 2001

Bengt ”Bengan” Johanssons Sverige var regerande världsmästare, Europamästare och tog sig också till OS-final året före. Faktum är att vi var mitt uppe i svensk handbolls största framgångsera hittills.

Det var med andra ord ingen skräll att Blågult skulle gå långt även här, under VM i Frankrike.

Blågult fick en bekväm resa mot finalen – första testet kom först mot Jugoslavien i semin. Där var Sverige starkast och vann med uddamålet.

I finalen väntade hemmanationen Frankrike – obesegrade fram till finalen precis som Blågult – och matchen gick till förlängning. Det blev förlust för Sverige, som i och med silvret tog sin sjätte raka VM-medalj. 

Stefan Lövgren under VM 2001.

Ett kokande Globen – EM 2002

Av de fyra tidigare Europamästerskapen hade Sverige vunnit tre. Det var alltså ingen överdrift att kalla EM för Blågults turnering.

Nu var det dags att spela mästerskapet på hemmaplan för första gången i historien.

Sverige gick rent genom gruppspelet. I huvudrundan kom en förlust mot Danmark med 26-27, men semifinalplatsen var trots det aldrig hotad. Väl där krossades Island med elva bollar – och Tyskland väntade i final.

I ett kokande Globen såg tyskarna ut att vinna innan högernian Staffan Olsson vräkte in kvitteringen och tog finalen till en förlängning. Där bars Sverige fram av över 14 000 åskådare till ett fjärde EM-guld. Slutresultatet skrevs till 33-31.

LÄS MER: Lista: De måste prestera i VM – Sveriges fem viktigaste spelare

Tillbaka i finrummet – OS 2012

Storhetstiden med ”Bengan Boys” tog slut efter hemma-EM. I stället för guld och finaler spelade Sverige som bäst placeringsmatcher i de stora mästerskapen. Fram till London-OS.

Året innan hade förbundskaptenerna Staffan Olsson och Ola Lindgren tagit Sverige till en fjärdeplats i hemma-VM. Nu var det dags att ta nästa steg.

Gruppspelet var långt ifrån perfekt och Sverige fick möta en av favoriterna, Danmark, i kvartsfinalen. Blågult skrällde och vann – och tog Ungern av bara farten i semin.

I finalen? Frankrike så klart. Tvåmålsförlusten till trots var OS ett stort steg framåt.

Kim Andersson och Jonas Källman togs ut i turneringens lag.

Niclas Ekberg och Sverige flög fram i VM 2017, men det tog stopp mot Frankrike i semifinalen.

Näst bäst – men femma – VM 2017

Kristján Andrésson gjorde sitt första mästerskap som förbundskapten och förväntningarna var milda. I Rio-OS ett halvår tidigare hade Sverige åkt ut i gruppspelet och firma Staffan Olsson/Ola Lindgren tackat för sig.

Men Blågult överraskade och sprang förbi gruppspelet med en förkrossande målskillnad och bara en förlust (mot Danmark) innan Vitryssland totalt kördes över i åttondelsfinalen.

I kvartsfinalen väntade hemmanationen och guldfavoriten Frankrike i Lille

Sverige gjorde en ny stormatch och var laget som var närmast att besegra fransmännen, som till slut vann guldet.

Jerry Tollbring blev uttagen i All star-laget som 21-åring.

LÄS MER: Allt du behöver veta om handbolls-VM

Mot ny framgångsera – EM 2018

Match för match gjorde Sverige inte sitt bästa mästerskap – men man vann rätt matcher. På resan till semifinalen mot Danmark tog Blågult tre segrar och förlorade lika många gånger. Den heroiska vinsten mot hemmanationen Kroatien i gruppspelet blev nyckeln till avancemang.

Semifinalen är redan en svensk klassiker. Högersexan Mattias Zachrisson tvingades efter flera skador spela på nio meter och sköt i princip Sverige till EM-final mot Spanien efter en gastkramande förlängning.

Där gick anfallsspelet i lås och spanjorerna kunde till slut vinna komfortabelt. Mittnian och spelmotorn Jim Gottfridsson utsågs till turneringens mest värdefulla spelare.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om handboll