I lördags skrev Colombias regering och Farcgerillan på ett nytt fredsavtal i Kubas huvudstad Havanna. Arkivbild.
I lördags skrev Colombias regering och Farcgerillan på ett nytt fredsavtal i Kubas huvudstad Havanna. Arkivbild.

Efter chockresultatet i folkomröstningen i oktober – då befolkningen med knapp marginal röstade nej till den överenskommelse som skulle sätta punkt för inbördeskriget efter över 50 år – har Colombias regering och Farcgerillan mejslat fram ett nytt förslag till fredsavtal. Avtalet skrevs på för några dagar sedan.

"Det finns hopp för fredsprocessen i Colombia. De senaste framstegen är mycket positiva. Nu hoppas vi att det reviderade avtalet får brett stöd och kan genomföras", skriver Sveriges utrikesminister Margot Wallström i en kommentar till TT.

I det nya avtalet har Sverige en roll inom tre av elva områden – jämfört med ett område i det tidigare – där parterna i Colombia har efterfrågat internationellt engagemang. Det är lika många som USA och EU. I Sveriges fall handlar det om konfliktens offer och deras mänskliga rättigheter, eftersökning av försvunna och jämställdhetsfokus.

"Att Sverige nu får en utökad roll är både en möjlighet att bidra till freden och ett erkännande av vårt långvariga engagemang. Vi är redo att ta oss an uppdragen", skriver Margot Wallström.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset