Kim Jong-Un har aldrig lämnat Nordkorea under tiden som han suttit vid makten.
Kim Jong-Un har aldrig lämnat Nordkorea under tiden som han suttit vid makten.

Internationella medier spekulerar nu kring var mötet mellan USA:s president och Nordkoreas diktator kan komma att äga rum. Sverige rankas som ett av de tänkbara alternativen – och enligt statsminister Stefan Löfven (S) är Sverige villiga att hjälpa till.

Nordkoreas diktator Kim Jong-Un och USA:s president Donald Trump ska träffas i ett möte i maj. Det blir första gången någonsin som en sittande amerikansk president och en ledare för Nordkorea möts personligen.

Nu spekulerar internationella medier om var träffen kan komma att äga rum – och Sverige rankas som ett tänkbart alternativ.

LÄS MER: Nordkoreaexpert: ”Överraskande att Trump tackade ja”

”Sverige har representerat amerikanska intressen i Pyongyang i flera år, de har fungerat som en mellanhand och krävt konsulär tillgång till fängslade amerikaner”, skriver ABC News i en analys.

Sverige har som ett fåtal andra länder ambassad i Nordkorea, och har flera gånger agerat medlare mellan Nordkorea och omvärlden.

I analysen framhävs även Stefan Löfvens (S) besök i Vita huset i Washington tidigare i veckan där Donald Trump förklarade att ”Sverige alltid kommer att vara hjälpsamma”.

Statsministern säger till TT att Sverige är villiga att ställa upp.

– Om vi kan hjälpa till på något sätt så ska vi göra det. Och då vill jag inte spekulera heller för långt i vad det kan innebära förrän de riktar en fråga till oss: kan ni vara behjälpliga på något sätt? Ja, har vi sagt och då är vi redo, säger Stefan Löfven.

LÄS MER: Uppgifter: Nordkoreas utrikesminister till Sverige

Geneve i Schweiz, Peking i Kina och den demilitariserade zonen emellan Nord- och Sydkorea är andra platser som det spekuleras om. Det senaste alternativet anses mest troligt då Kim Jong-Un aldrig lämnat Nordkorea under tiden som han suttit vid makten.

Enligt uppgifter till Dagens Nyheter planerar Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-Ho att inom kort besöka Sverige för ett möte med utrikesminister Margot Wallström (S).

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset