Stina Blackstenius (11), yngsta spelaren i truppen, blev Sveriges bästa målskytt i OS med två mål.
Stina Blackstenius (11), yngsta spelaren i truppen, blev Sveriges bästa målskytt i OS med två mål.

OS-silvret öppnar för nya stordåd.Närmast väntar kvalspel och nästa sommar EM för fotbollslandslaget.– Vi har gjort någonting jäkligt bra. Det stärker oss och det stärker svensk fotboll, säger Linda Sembrant.

Finalen på Maracanã blir ett bitterljuvt minne för hela Fotbollssverige. Läktarna var fyllda näst intill brädden, trots att värdlandet Brasilien redan var utslaget. Och större delen av de 52 432 personerna som letat sig dit stöttade brasilianskornas banemän – Sverige.

Men det hjälpte inte mot Tyskland som (som vanligt) vann med 2–1.

– Det är lite svårt att känna att man har blivit tvåa och vunnit ett silver. Men får man bara lite distans till det här så kommer man verkligen att kunna le, säger Caroline Seger.

Silvret blev kulmen på en osannolik resa genom ett OS där Sverige underpresterade i gruppspelet och sedan överraskade genom att dels göra om spelsystemet till ett mer defensivt betonat i stället för att försöka föra matcherna, dels slå ut både USA och Brasilien via straffavgöranden.

I finalen flyttade Sverige fram positionerna igen och spelade ett fint anfallsspel samtidigt som de låg kvar i 4–5–1 i försvaret.

– Det är stort det vi har gjort och det ska vi bära med oss framöver, under hösten och mot nästa år. Det är jäkligt kul att ha varit med på den här resan, säger Linda Sembrant.

Blackstenius genombrott

OS innebar också det stora genombrottet för Stina Blackstenius, truppens yngsta spelare som fick komma in när Fridolina Rolfö skadade sig, som gjorde Sveriges spelmål mot både USA och Tyskland.

– Så klart väldigt kul att få göra två mål i sin första OS-turnering. Det är något jag är väldigt glad över. Sedan är det synd att det inte räcker hela vägen med de målen, säger Blackstenius som vann skytteligan i F19-EM i fjol, och som nu blev Sveriges bästa målskytt.

– Det är stor konkurrens i hela laget och på forwardssidan också, men självklart kommer jag nu åka hem till klubblaget och göra så bra matcher och träningar jag kan där för att få fortsätta spela här i landslaget. Det är verkligen någonting som ger mig erfarenhet och ger mig mycket som fotbollsspelare, så det är något jag kommer att kämpa vidare för.

Skakar av sig kritiken

I det pågående EM–kvalet, som drar igång igen i september, är Sverige en seger från att säkra en direktplats till EM i Nederländerna nästa år. Sverige har under OS från vissa håll fått kritik för att föra utvecklingen av damfotbollen bakåt med sin defensiva spelstil.

– Det kanske är så att vi har kommit med en utmaning till de andra lagen, hur ska de lösa det här låga försvaret? Jag tror inte att fotbollen, damfotbollsutvecklingen, på något sätt går bakåt för att vi väljer att spela lågt helt plötsligt. Hur löser Barcelona det mot låga försvar, liksom, säger Hedvig Lindahl.

Och Sverige kan mycket väl hålla fast vid att ligga lågt.

– Vi får väl utveckla det här och se hur vi kan göra det ännu bättre. För vi vill stå där med en guldmedalj en dag också. Vi får jobba på och knipa den där EM-platsen och sedan får vi köra på, säger Sofia Jakobsson.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset