Sveriges handbollsdamer säkrade en kvartsfinalplats efter 29–29 mot Nederländerna.
Sveriges handbollsdamer säkrade en kvartsfinalplats efter 29–29 mot Nederländerna.

Sveriges handbollsdamer är klara för kvartsfinal i OS, efter 29–29 mot Nederländerna.Och nu har Sverige fått revansch för misslyckande för fyra år sedan.– Det tycker jag verkligen. Både från OS men även från VM, säger Isabelle Gulldén.

I London 2012 blev OS-äventyret kort för svensk del. Efter fem raka förluster tog mästerskapet slut redan i gruppspelet och skriverierna efteråt kom mer att handla om en uppmärksammad blid på några av de svenska spelarna tillsammans med sprintern Usain Bolt än om handboll.

Nu är det annorlunda. Efter krysset mot Nederländerna är Sverige klart för slutspel redan innan den sista gruppspelsmatchen mot Frankrike.

– Det var inte kul förra gången. OS i sig är en upplevelse med allting runtomkring, men det är ju ändå handbollen man är här för, säger Gulldén, som också känner att laget nu fått upprättelse efter den tidiga sortin ur VM i Danmark i december, där Sverige föll i åttondelsfinal.

– Det känns som om vi är ett helt annat lag på något sätt. Det är bara en helt annan trygghet.

Tagit kliv

Det är först på senare år som det svenska damlandslaget tagit klivet upp till världstoppen. Medan 1990-talet och tiden runt millennieskiftet var glansdagar för herrlandslaget och "Bengan boys" så var det en tid av missade världsmästerskap och en undanskymd tillvaro för damerna. I VM 2001 slog landslaget igenom hos den breda publiken som det "leende landslaget", men det dröjde fram till senare delen av 00-talet innan den verkliga förändringen kom.

– När jag kom 2007 med var de i Tjeckien på läger och mötte b-nationer och nu är vi uppe i finrummet. Det känns som om vi är där, säger Gulldén.

– Många har tagit stora, stora kliv i sina klubblag och ute i Europa. Jag tror egentigen att det är det, att folk har vågat släppa sin trygghet och vågat ge sig ut och utvecklas och lever handboll på ett annat sätt.

Matchen mot VM-tvåan Nederländerna blev som vanligt en jämn historia. Lagen har nu mötts i de tre senaste internationella mästerskapen och samtliga gånger har det slutat oavgjort. Inte heller den här gången gick det att målmässigt skilja lagen åt, utan matchen slutade 29–29.

"Ger bort matchen"

Efter tre matcher med lysande anfallsspel fick Sverige den här gången jobba betydligt hårdare för de egna målen, och har till stor del 14-målsskytten Nathalie Hagman att tacka för poängen. Sverige blandade långa svackor med bra spel, tappade ledningar och kämpade sig i kapp. Sverige ledde i slutet men Nederländerna kvitterade med tre sekunder kvar.

– Det känns som om vi ger bort matchen i stunder. Vi gör många, inte tekniska fel men vi skjuter i fel lägen så det blir svårt att springa hem. När de trycker på är vi dåligt organiserade, säger Linnea Torstenson.

– Vi är klara för kvartsfinal så det är lite lättare att ta på såna saker men det biter i en att vi gör några dåliga saker. Men att vi ändå får ett bra resultat med oss tyder på en otrolig styrka i laget.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset