Press, bloggare och fans samlades för att höra vad Sveriges största rockband, Kent, hade att säga.
Press, bloggare och fans samlades för att höra vad Sveriges största rockband, Kent, hade att säga.

I onsdags släppte Kent sitt tionde studioalbum ”Jag är inte rädd för mörkret”. Veckans snackis är att bandet valde att besvara frågor under en presskonferens i stället för att ge enskilda intervjuer. Inbjudna fans och bloggare jublar. Delar av journalistkåren ser rött. Är det en genialisk pr-strategi eller har Sveriges största rockband drabbats av hybris? Här är Kents presskonferens minut för minut.

11.30 Dörrarna till Stora salongen på Berns i Stockholm öppnas. På tre små bord står tre vinflaskor från Kents eget vin Kent Edizione som släpps den 2 maj och mastodontboken ”Lägg er inte i” som illustratören Jesper Waldersten har gjort tillsammans med bandet.

11.55 200 stolar står uppställda till de journalister, bloggare, fans och fotografer som har osat till presskonferensen. Det är nästan fullsatt.  

12.02 Presskonferensen skulle ha börjat för två minuter sedan. Inget band syns till.

12.08 Konferencier Ulrika Eriksson förklarar presskonferensen öppnad och att den som vill twittra om den får använda hashtaggen #kentpress. Det dröjer inte länge innan det seglat upp på trending-listan. 

12.10 En film visas med bland annat bilder från skivinspelningen, information om bandets viner, om boken och datum till bandets Nordenturné. (Spelar på Cirkus i Stockholm den 26 maj, på Trädgårn i Göteborg den 30 maj och på KB i Malmö den 2 juni.)

12.12 Bandet kommer in på scenen. Applåder. Ulrika Eriksson ger första frågan till Metros kolumnist Johan Norberg som frågar var elektroniken och syntharna tog vägen? Jocke Berg svarar att bandet hade gjort tre skivor med det soundet och att de tyckte att det var roligast att sätta sig i ett rum och bara spela. 

12.15 Martin Sköld får frågan av ett fan varför han hatar låten ”Kräm”?

Martin svarar att han inte hatar låten längre och att den kan dyka upp på spelningar längre fram.

12.22 Joakim Berg säger att ”Jag är inte rädd för mörkret” är en låtorienterad platta med ”extremt bra låtar”. 

12.25 Eskilstuna-Kuriren frågar vad som varit det mest utmanande med att spela in skivan? – Just nu är det den här presskonferensen, svarar bandet.

12.29 Joakim Berg säger att det är ”skitsvårt” att prata om sina texter och att det ”förringar dem”. 

12.36 Kent får frågan vad som skiljer dem i dag jämfört med 1995. Svaret: – 50 kilo per man. 

12.38 Expressens reporter frågar varför de kallat till presskonferens. 

– Det är kul att andra som gillar oss kan komma hit med sina frågor. Många som ställt frågor är verkligen intresserade av oss och det måste vara det bästa tycker vi, säger Kent.

12.51 Ett fan från Kentforum får mikrofonen. Ulrika Eriksson ger honom dispens att ställa flera frågor eftersom han har med sig två A4 med frågor från andra fans.

12.56 Sami Sirviö säger att Kent bytte skivbolag eftersom ”Universal hade mer pengar”.

13.02 Jag frågar hur bandet ser på kritiken de har fått på presskonferensen.

– Du menar att vi blev kallade Sveriges mest mediefientliga band? säger Jocke Berg.

Är presskonferensen till för era egon också?

– Ja, vi älskar ju att stå i centrum som du kanske har märkt, ironiserar han. 

Kommer ni aldrig mer göra enskilda intervjuer med journalister?

– Det får vi se, svarar bandet.

13.09 Får frågan vilken mat de äter på turnén. Joakim Berg svarar att de har gått från att serveras punkgryta till att nu ha någon som lagar mat till dem. – Som U2, säger han. Publiken fnissar.

13.13 Aftonbladet frågar hur Kents framtid ser ut. Kent säger att de inte har några planer på att lägga ner den närmaste tiden.

13.99 Ulrika Eriksson ber publiken att inte ställa frågor om bandets texter eftersom Joakim Berg har sagt att han tycker att de är svåra att prata om.

13.23 Joakim Berg skriver på papperet framför sig. 

13.33 Kent får frågan varför de numera avslutar sina konserter med ”Mannen i den vita hatten” istället för med ”747”. 

– För att vi ville förnya oss, svarar Sami Sirviö.

13.38 Presskonferens sista fråga. En rysk reporter undrar om bandet skulle kunna spela i Ryssland. – Självklart, men på svenska i så fall, blir svaret. 

13.39 Ulrika Eriksson och Kent säger ”tack för i dag”.

13.40 Bandet fotograferas. Scenen är proppfull av fotografer, bloggare och fans.

13.44 Bandet går av scenen. Singeln ”999” spelas.

13.46 Bandets papper ligger kvar på bordet på scenen. Joakim Berg har klottrat ”Pressen! Känn pressen!” och ritat en planet och en tunna. 

Dagen efter Kent twittrar: ”Om man kollar runt på vad media skriver om våra tilltag kan man få för sig att vi svikit Sverige eller nåt. Otroligt underhållande.”

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset