Nederländerna kallas Holland och spelar i orangea tröjor trots att landets flagga är röd, vit och blå. Glasklart. Arkivbild.
Nederländerna kallas Holland och spelar i orangea tröjor trots att landets flagga är röd, vit och blå. Glasklart. Arkivbild.

Sverige inleder kvalet till fotbolls-VM mot Holland i kväll.Eller nej, mot Nederländerna. Eller båda. Eller vad?– Alla har vant sig vid att Holland blivit synonymt för hela landet, säger nederländaren Frank Schipper.

Att ett land där 60 procent av invånarna bor under havet (nej, inte under själva vattenytan, men ni fattar) heter Nederländerna är inte så konstigt. Men Holland?

Det finns en såväl geografisk, demografisk som historisk förklaring till namnförvirringen: Den mest folkrika delen av Nederländerna består av de tidigare provinserna Syd- och Nordholland. Där ligger bland annat landets tre största städer – Amsterdam, Rotterdam och Haag – och när utländska köpmän reste dit genom århundradena var det oftast just holländare de gjorde affärer med. Namnet Holland blev så etablerat att det fastnade.

– Det används fortfarande som synonym. Även på engelska, "The Netherlands" är ju ganska långt, säger Frank Schipper, talesperson vid Nederländernas ambassad i Stockholm, som själv inte kommer från det som egentligen avses med Holland.

Inte så känsligt

Men hur gör nederländarna själva? Eller holländarna? Till och med ambassaden i Stockholm skrev tidigare Holland om landet på sin sajt.

– Det används även i några officiella sammanhang. Vår turistbyrå använder "visit Holland" för sin marknadsföring.

TT: Är det någon skillnad mellan när holländare pratar holländska i Holland och när nederländare pratar nederländska i Nederländerna?

– Nej, det är samma språk.

Orangea kläder

TT: Hur känslig är frågan om Holland i Nederländerna?

– Om du har otur kan du träffa en person som är lite mer känslig, men generellt är det inte så känsligt.

– När vi ska heja på vårt fotbollslag i kväll blir det "hup Holland, hup". Typ kom igen Holland.

Ok. Utrett. Men flaggan är ju röd, vit och blå. Så varför spelar landslaget, "Oranje", i orangea kläder?

– Det finns två förklaringar. Den mest rimliga är att vår kungafamilj har en titel som kommer från grevskapet Orange, säger Frank Schipper.

– Den andra är vår flagga. Ursprunglingen var den orange, vit och blå. På holländska säger man "orange i topp".

Jonas Ekströmer/TT
Nederländerna kallas Holland och spelar i orangea tröjor trots att landets flagga är röd, vit och blå. Glasklart. Arkivbild.
Pontus Lundahl/TT
Den mest folkrika delen av Nederländerna består av de tidigare provinserna Syd- och Nordholland.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset