Sveriges Jonathan Person med bollen uppvaktad av bosniern Miralem Halilovic i EM-kvalmatchen på Hovet.
Sveriges Jonathan Person med bollen uppvaktad av bosniern Miralem Halilovic i EM-kvalmatchen på Hovet.

7 120 åskådare satte ett nytt publikrekord för svensk landslagsbasket.Roligare än så blev de inte.De fick se en bosnisk skräckskada, en blågul rysarförlust och en EM-dröm som gick i kras.– Allt suger, säger Jonathan Person efter 76–78 mot Bosnien-Hercegovina.

Det blev en infernaliskt spännande avslutning av Sveriges måstematch hemma på Hovet.

Sverige låg under med nio poäng när mindre än fem minuter återstod. Men om laget saknar en hel del kvalitet – stjärnor som Jonas Jerebko, Jeffery Taylor, Viktor Gaddfors och Marcus Eriksson har av olika skäl tackat nej till EM-kvalet – så kan ingen klaga på bristande fighting spirit.

Påhejat av storpubliken, mestadels klädd i gult i en stundtals kokande arena, åt sig Sverige närmare och närmare.

Bara tre poäng skiljde när matchen gick in i slutminuten. Det krympte till två. Med ungefär tio sekunder kvar hade Jonathan Person chansen att utjämna från strafflinjen, men satte bara det första av sina två kast.

"Så här i varje match"

Sverige fick med 1,8 sekunder kvar ett sista anfall, men lyckades aldrig få iväg något avslut mot korgen och för andra gången i rad missar laget EM.

– Just nu känner man att det är ens eget fel. Samtidigt vet man att vi kunde ha gjort det bättre tidigare i matchen, säger Person.

– Det har varit så här i nästan varje match, att vi jagar i slutet och gör det bra. Men vi leder med åtta någon gång i matchen och kan vi bara göra ett ryck där så kan vi stänga den. Men vi lyckas inte med det.

Jonathan Person var i händelsernas centrum flera gånger när Sverige åkte på sin tredje raka kvalförlust. Det var han som kolliderade med Nedim Buza i andra perioden, när bosnierns ben vek sig fullständigt och gick av strax ovanför fotleden. Otäcka scener som inte blev roligare när Buza tvingades ligga på golvet i nästan tio minuter innan en bår kom fram.

– Det var sjukt äckligt. Helt böjt ben och hemskt att se, säger svensken om benbrottet.

Saknade stjärnan

Bosnien saknade redan från start lagkaptenen och NBA-stjärnan Mirza Teletovic – petad efter ett internt bråk i senaste matchen – och uppträdde skakat minuterna efter skadan. När Person satte sin andra trepoängare på kort tid var den svenska ledningen 33–25 och Bosnien valde att ta timeout.

Det blev också början på gästernas upphämtning och vändning.

Sverige reste sig och såg till att ordna dramat i slutperioden, men det räckte inte hela vägen. Det betyder också att landslaget har missat båda EM-slutspelen sedan Vedran Bosnic tog över som förbundskapten.

– Just nu suger det, det går inte att säga något annat. Det känns för jävligt, säger Jonathan Person.

Han och landslaget åker nu till Krasnodar för att på lördag avsluta EM-kvalet mot Ryssland, en match helt utan betydelse.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset