Sverige pekas ut som NSA:s hemliga nyckelpartner
Sverige pekas ut som NSA:s hemliga nyckelpartner

Den amerikanska avlyssningsskandalen ser ut att vara på väg mot svenska FRA. I en kommitté i Europaparlamentet anklagas FRA för vara NSA:s hemliga samarbetspartner i EU.

Det var vid en utfrågning i Europaparlamentets kommitté Libe som de nya uppgifterna om FRA:s samarbete med USA:s NSA och Storbritanniens GCHQ kom upp.
 
Vid utfrågningen hade flera journalister och forskare bjudits in för att förklara vad NSA:s avlyssning innebär. En av de inbjudna var den grävande journalisten Duncan Campbell. Han anklagade då Sverige för att vara den tredje så viktiga parten i avlyssningsskandalen som hittills bara haft två huvudaktörer: USA och Storbritannien.
 
”Avslöjar den hemliga EU-staten som samarbetar med GCHQ i internet- och undervattenkabelavlyssningen. Det är Sverige och landets kodnamn är SARDINE”, twittrade Duncan Campbell i samband med mötet.
 
Av vad som twittrades från hans presentation handlar den svenska inblandningen bland annat om att Sverige ger USA tillgång till de baltiska undervattenskablarna.

Läs mer: 
Han pekar ut Sverige i avlyssningsskandalen
Så kan USA övervaka din mest privata information
Obama om avlyssningen: Vi försöker synkronisera oss
 
Metro fick sent på torsdagskvällen tag på en talesperson för FRA.
 
– Generellt kommenterar vi inte hur våra samarbeten ser ut. Vi har samarbeten med andra länder och när vi samarbetar med andra länder omfattas det av FRA:s regelverk, säger Fredrik Wallin, talesperson för FRA.
 
Han säger vidare att FRA aldrig medvetet skulle samarbeta med en nation som använde den svenska inhämtningen av information för att kringgå lagar.
– Vi har samarbeten med andra länder. Dessa samarbeten måste alltid gagna svenska intressen.
 
Är kodnamnet för Sverige Sardine?
– Det kan jag inte uttala mig om.

På fredagsmorgonen var uttalade sig EU-minister Birgitta Ohlsson om Metros avslöjande i SVT:s morgonsoffa. 

– Jag känner inte till de här detaljerna, det var en nyhet för mig. Jag tycker absolut inte att det är bra. Jag har också varit engagerad i integritetsfrågorna och öppenhetsfrågorna i Sverige och jag tror att alla länder inklusive Sverige, EU och USA... det har gått för långt!, sa hon till SVT Gomorron.

Vid lunchtid på fredagen uttalade sig statsminister Fredrik Reinfeldt vid en presskonferens. Detaljer kring hur Sverige samarbetat med USA om spaning är hemligstämplade, säger Reinfeldt, enligt Expressen. 

– Jag vet inte i detalj hur det gått till, säger han på Expressens fråga om USA fått spana i de baltiska kablarna. 

Statsministern manar samtidigt till lugn. 

– Vi har kontrollmekanismer som skyddar den personliga integriteten … människor vill känna trygghet om natten när de går och lägger sig.

I början av juli i år begränsade Sverige tillsammans med just Storbritannien de andra EU-ländernas möjligheter att ställa kritiska frågor till USA:s president Barack Obama om avlyssningen. Flera utrikesministrar i EU ska ha kontaktat utrikesminister Carl Bildt, men han vägrade att ändra sig i frågan. Därmed blev det heller inga kritiska frågor om USA:s övervakning. 

Utskottet Libe har fått i uppdrag av EU-parlamentet, enligt en resolution daterad den 4 juli, att samla all relevant information och bevis om avlyssningsskandalen, reda ut exakt vad USA och/eller vissa av EU:s medlemsstatet gjort samt att ta reda på hur EU:s medborgares rättigheter har påverkats av skandalen. Torsdagens utfrågning är ett led i det arbetet.

Sent på torsdagen, svensk tid, avslöjade the Guardian att amerkansk och brittisk säkerhetstjänst kan läsa din mest privata information genom att forcera krypteringen. Privata uppgifter, som bank- och vårdinformation, är inte längre säker.
Även FRA arbetar med att knäcka kryptering, men i vilken utsträckning det görs vill de inte berätta.
– Jag vet att FRA kan forcera viss kryptering, men jag vet inte exakt vad, säger Fredrik Wallin.

Läs mer: 
Han pekar ut Sverige i avlyssningsskandalen
Så kan USA övervaka din mest privata information
Obama om avlyssningen: Vi försöker synkronisera oss

Journalisten Duncan Campbell.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset