Mona Brorsson sköt bort Sveriges medaljchanser.
Mona Brorsson sköt bort Sveriges medaljchanser.

Förhoppningarna var höga inför skidskyttets mixedstafett. Men silverhjälten Sebastian Samuelsson kom inte till start – och Mona Brorsson bommade fem skott redan i första rundan. ”Kanske största besvikelsen i mitt liv”, säger hon till Sportbladet.

Sebastian Samuelsson tog OS-silver i herrarnas jaktstart och Hanna Öberg OS-guld i damernas distanslopp.

Två svenska sensationer i det olympiska skidskyttet.

Förhoppningarna var därför höga på Sverige inför mixedstafetten. Men bara en dryg timme före start kom beskedet att Samuelsson inte kunde starta.

– Han har blivit lite täppt i näsan och eftersom att Fredrik Lindström har full form så sparas Sebastian därför till herrstafetten, förklarade SOK:s läkare Lykke Tamm till Kanal 5.

LÄS MER: Hanna Öbergs perfekta lopp – svenskt OS-guld i skidskytte

När väl tävlingen drog igång fortsatta de tråkiga beskeden för Sverige. Mona Brorsson fick förtroendet att köra första sträckan, och öppnade visserligen bra genom att skjuta fullt i första skyttet, men bommade sedan fem i andra.

– Kanske största besvikelsen i mitt liv, säger Brorsson till Sportbladet.

När hon lämnade över till Hanna Öberg låg Sverige tredje sist på plats 18.

– Jag kan inte beskriva hur besviken jag är. Det här var det absolut värsta som kunde hända. Jag har ingen förklaring, säger Brorsson.

Hanna Öberg. Jesper Nelin och Fredrik Lindström, som ersatte Samuelsson, var chanslösa i att utmana om medaljerna efter den dåliga starten. Sverige åkte in på plats elva i stafetten, 2,33 minuter efter ledaren.

Frankrike tog hand om OS-guldet, Norge tog silver och Italien brons.

LÄS MER: Superskräll av OS-debutanten – svenskt OS-silver i skidskytte

Sveriges OS-medaljer i skidskytte

Sebastian Samuelsson inledde på plats 14 i herrarnas jaktstart. Efter noll bom på sina tio första skott var han uppe på en tredjeplats – och i slutstriden knäckte han tysken Benedict Doll i kampen om silvret.

Hanna Öberg sköt bäst av alla i damernas distanslopp och hade noll bom efter samtliga fyra skjutningar. Konkurrenterna sköt bort sig i den sista skjutningen och Öbergs guldskräll var ett faktum.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset