Peter Gerhardssons landslag är obesegrat i Algarve cup – nu är det finaldags.
Peter Gerhardssons landslag är obesegrat i Algarve cup – nu är det finaldags.

Sverige har inte vunnit Algarve cup sedan 2009. I kväll spelar damlandslaget final i turneringen för första gången på nio år. ”Jättehäftigt med final”, säger förbundskaptenen.

Pia Sundhage tackade för sig efter EM i somras, efter fem år som förbundskapten. Mästerskapet tog slut redan i kvartsfinalen, där hemmanationen och de blivande Europamästarna Nederländerna blev för svåra.

Över tog den tidigare Häcken-tränaren Peter Gerhardsson.

För honom och landslagsspelarna väntar just Nederländerna i en ny avgörande match. För första gången på nio år spelar Sverige om guldet i Algarve cup, klockan 19.30 i kväll.

– Jättehäftigt med final. Det var skönt att både vinna och få visa att vi kan spela bra fotboll, sa Peter Gerhardsson efter den avslutande gruppspelsmatchen mot Ryssland, till Svenska fotbollförbundets hemsida.

LÄS MER: Här är sporthändelserna att se fram emot efter OS

En 3-1-seger mot Kanada, 1-1 mot Sydkorea och så 3-0 mot Ryssland räckte till gruppseger för Sverige i grupp B. Det slutade med en plats i finalen, eftersom Sverige var en av de två bästa gruppvinnarna.

I 3-0-segern mot Ryssland gjorde anfallaren Fridolina Rolfö två av målen. Totalt har hon gjort tre i turneringen.

– Det har varit målet att ta oss dit (till finalen). Det vore jätteroligt att vinna hela turneringen, säger Rolfö till Sportbladet.

Lagets insats i Portugal lovar gott inför fortsättningen på året, tror Gerhardsson.

– Det är viktigt att visa att vi har en bredd i truppen. Med två segrar och en oavgjord visar tjejerna att de vill vara med i ett svenskt damlandslag, säger han till SVT Sport.

Under resten av 2018 ligger allt fokus på det pågående kvalet till VM i Frankrike nästa sommar. Sverige har inlett med två vinster på två matcher och toppar gruppen tillsammans med Danmark. Gruppsegraren i kvalet går direkt till VM, tvåan kan få spela playoff.

Kvällens final börjar 19.30 och sänds på Svenska fotbollförbundets hemsida.

Fakta: Sveriges matcher i Algarve cup

Sverige-Kanada 3-1

Svenska mål: Mimmi Larsson, Fridolina Rolfö och Stina Blackstenius.

Sverige-Sydkorea 1-1

Svenska mål: Stina Blackstenius.

Sverige-Ryssland 3-0

Svenska mål: Filippa Angeldal, Fridolina Rolfö 2.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om fotboll