Åke Andrén-Sandberg. Arkivbild.
Åke Andrén-Sandberg. Arkivbild.

RF:s dopingkommission har beslutat att inte lämna ut uppgifter om idrottares medicindispenser till Wada.– Vi skickar inget dit förrän vi har en bättre garanti att uppgifterna inte kommer vidare, säger Åke Andrén-Sandberg.

En grupp hackare som kallar sig Fancy Bears har kommit åt konfidentiella medicinska uppgifter om OS-idrottare som finns i Internationella antidopningsorganisationen Wadas system. Uppgifterna har sedan hackargruppen offentliggjort.

– Det här är professionella personer som hackat Wada. Eftersom vi är rädda om våra uppgifter skickar vi inte dem vidare. Vi har också sett till att skydda de uppgifter som vi har hos oss mer noggrant än tidigare, säger Åke Andrén-Sandberg, medicinsk expert i Riksidrottsförbundets dopingkommission.

Nadal vill ha transparens

Tennisstjärnan Rafael Nadal är en av dem vars uppgifter om vilka förbjudna läkemedel som han sökt dispens för har spridits. Han har inget emot det, tvärtom välkomnar han det.

– Idrotten måste ta ett steg framåt och bli helt transparent, det har jag sagt i flera år, säger Nadal enligt AFP.

Men Andrén-Sandberg håller inte med Nadal.

– Det kan aldrig vara något positivt att det här kommer ut. Det här är som vilken sjukjournal som helst, det handlar om personliga uppgifter om sjudomar. Här i Sverige anser vi att sjukdomar är något privat och det är bara de som sköter behandlingarna som ska ha med det att göra, säger han.

– Nadal har säkert ingen konstig sjukdom, och då är det lätt att prata om det. Men om man har psykologiska problem, eller kanske genomgått en abort, då vill man inte ha det spritt, säger Andrén-Sandberg.

Bra med samma regler

Den olympiska mästaren i landhockey, brittiskan Sam Quek, säger till brittiska medier att hon är rädd att idrottare som skulle behöva ta mediciner låter bli att söka dispens för risken att få sina uppgifter läckta och därmed bli ifrågasatta.

– Just därför tror jag att det är bra att vi har samma sekretess inom idrotten som inom sjukvården, säger Andrén-Sandberg.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset