Hampus Söderlund under tisdagens EM-kval i bordtennis mellan Sverige och Estland.
Hampus Söderlund under tisdagens EM-kval i bordtennis mellan Sverige och Estland.

Sverige har tagit första klivet mot lag-EM 2017. I den inledande kvalmatchen mot Estland vann Sverige utan att förta sig med 3–0 utan att tappa ett enda set.– Det är lite för stor skillnad, men jobbet ska göras och grabbarna visade på sin professionalitet, sade Sveriges förbundskapten Ulf Tickan Carlsson.

OS-spelaren Mattias Karlsson visade vägen och gav Sverige ledningen med enkla 3–0 i set mot Rivo Saaremäe.

Hampus Söderlund räddade två setbollar och vann på sin tredje matchboll tredje sista set med 15–13 i segermatchen mot Aleksandr Smirnov. Debutanten Simon Arvidsson avslutade sedan säkert i raka set mot Aleksandr Lusin.

I Sveriges kvalgrupp spelar även Slovakien. Lagen möts hemma och borta och vinnaren är direktkvalificerad till EM i lag i Luxemburg 13-17 september nästa år.

Sverige är Europas bästa pingisnation med 14 EM-titlar i lag, men det är 14 år sedan det senaste guldet. Sverige har ett lag som har kapacitet att åter komma högst upp på prispallen, men närmast väntar individuella EM i Budapest om tre veckor.

– Där hoppas jag att jag och Kristian Karlsson kan gå hela vägen. Vi har varit nära några gånger. Vi har aldrig varit högre rankade än nu och hoppas på guld, sade Mattias Karlsson.

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset