Sveriges Hanna Berg på hästen Quite Survivor i terrängritten i Friends.
Sveriges Hanna Berg på hästen Quite Survivor i terrängritten i Friends.

Ett, två, tre.Större var inte marginalen.– Skit, sade Sara Algotsson Ostholt.– Sånt här resultat som man har mardrömmar om, fyllde Ludwig Svennerstål i med.

De knappa och sena förlusterna brukar vara värst. Det var verkligen nära att Sverige vann fälttävlan i Friends. Svennerstål satte allt på ett kort, red som en hästtjuv och kom som näste siste ryttare i fältet in som individuell trea och förde laget till ledningen.

Men Freya Füllgraebe visste precis vad som krävdes, klockades för 74,75 sekunder, fixade tysk lagseger och tredjeplatsen individuellt.

Vinnaren där?

Nyazealändskan Elizabet Power.

Bra av Berg

Algotsson Ostholt, Svennerstål och för all del Niklas Lindbäck är sedan gammalt pålitliga landslagsryttare. I Friends dök en medlem av den nya generationen upp. Hanna Berg, 29, från Kristianstad.

Det gick bra i landslagsdebuten, så bra att Algotsson Ostholt gärna ser att Berg får chansen att rida EM nästa år.

– Nu är inte jag chef, men jag skulle gärna släppa fram det yngre gardet, så att det får prova ett mästerskap. Sedan kan vi ha en större trupp att välja från till VM, säger Algotsson Ostholt.

Misslyckandet i OS i somras var ett uppvaknande för svensk fälttävlan. Nye förbundskaptenen Fredrik Bergendorff gör klart att han vill ha en bättre lagkänsla och trycker också på en annan kravbild.

– Ryttarna måste bli bättre på att hitta nya hästar för utan topphästar är den här sporten väldigt svår. Det krävs en hel del kunskap, man måste veta hur en bra häst ser ut, måste leta mycket, måste träna den på rätt sätt, säger han.

Slagkraftiga till Tokyo

Bergendorffs långsiktiga plan sträcker sig över åtta år, men redan till nästa OS om fyra år hoppas han leda ett lag som fajtas om medaljerna.

– Som jag lagt upp planen, siktar vi på en medalj i OS i Tokyo. Och att vi har ett system med unga hästar samt ryttare som tänker på ett professionellt sätt för att det ska hålla i sig.

TT: Kommer du att ställa högre krav på ryttarna att de verkligen matchar hästar mot Tokyo?

– Man kan titta på vilket slags krav de ställer på sig själva. När vi tävlar i England ser vi toppryttare varje vecka. Jag vill att ryttarna ska se vilken nivå det är och se om det är någon skillnad mot vad de tror att det är. Jag vill att vi ska sätta såna krav att de räcker till.

Bergendorff har ännu inte spikat landslagstruppen till nästa år.

– Vilka är landslagsryttarna? När jag vet det ska vi ha en lagträff. Sedan ska jag åka runt till de toppryttare vi har och göra en plan. Den första blir EM (17-20 augusti i Strzegom, Polen). Jag har väldigt mycket energi för att få det så bra som möjligt, säger han.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset