Enligt organisationen Transparency International är Sverige det tredje minst korrupta landet i världen, bara Danmark och Finland ligger bättre till.

Alamy

Sverige rankas som tredje minst korrupta land i världen enligt organisationen Transparency International

På en skala mellan 0 och 100 sammanfattar organisationen Transparency International varje år hur världens länder sköter sin offentliga sektor, där 100 står för ett land fritt från korruption. Sverige hamnar på en tredjeplats med 89 poäng. Bara Finland, 90, och Danmark, 91, rankades bättre.

►LÄS MER: Korruption hinder i strid mot terror

De högst rankade länderna delar drag som pressfrihet, allmänhetens fria tillgång till budgetinformation från staten, hög integritet bland människor vid makten och domstolar som är verkligt oberoende från regeringen.

En dålig värdering är ett tecken på utbredda mutor i landet, brist på straff för korruption och offentliga institutioner som inte svarar till medborgarnas behov.

►LÄS MER: Misstänkt korruption: P-vakter lappar inte varandras bilar

Med de nordiska länderna i topp är det enligt Transparency International en säker tillvaro för medborgare i dessa länder. Men trots att Sverige rankas högt och sköter sin offentliga sektor på hemmaplan betyder det inte att landet sköter sig bra utomlands. Transparency International påpekar att svensk-finska Telia-Sonera, som ägs till 37 procent av svenska staten, anklagas för att ha betalat miljontals dollar i mutor för att säkra sin verksamhet i Uzbekistan och därmed bidrar till deras rankning: nummer 153 på listan med hög korruption.

Korruptionsindexet bygger på expertutlåtanden och omfattar uppfattningar om korruption i den offentliga sektorn i 168 länder och territorium.

Transparency International

Europa, med norden i topp, rankas som minst korrupt av alla världsdelar.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott